Sõltumatu Tantsu Lava julgustab unistama

21. aug. 2020 - Kommenteeri artiklit
Foto lavastusest „Prime Mover“. Foto: Antero Hein

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on teater ja nüüdisaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. Meie programm keskendub liikumise ja kehaga tegelevatele lavastustele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi. Programmi loovad Eesti koreograafid ja tantsukunstnikud, kes on hariduse saanud nii Eesti kui ka välisriikide ülikoolides.

Teemad, millega STL-i programm algaval sügishooajal tegeleb, toovad fookusesse julguse unistada, vaatlevad inimese ja tehnoloogia suhteid ning otsivad samal ajal võimalusi kasvada ja isikupäraselt areneda reeglitest pungil maailmas.

23. septembril avame hooaja koreograaf Liis Varese uue lavastusega „Sinust saab tantsija!“, kus laval on kõrvuti näitleja Katariina Unt ja tantsija Helen Reitsnik, kellel mõlemal on soov saada või jääda tantsijaks. Lavastus küsib, kelleks oled võimeline saama ja millal. Mis võiks anda julguse ja tekitada tahte väljuda valmis mustritest, loobuda etteloodud rollidest? Maalikunstnik Kristi Kongi maalitud imposantne tantsupõrand saab kõigile saalisolijaile ruumiks, kus lasta lendu oma unistused. Teatrikriitik Ott Karulin on laval toimuvat kirjeldades välja toonud kaks erinevat lähenemisviisi lavalolule: kehaline mõtlemine ja psühholoogiliselt põhjendatud tegevus. „Kui Reitsniku reaktsioon algab kehast, mõnest liigutusest kasvab ruumi ja kaasetendaja tegevust kombates välja liikumisjada, siis Unt reageerib kõigepealt mõttes (või mõttega) ja sellele (otsusele) järgneb liikumine.“ Ott Karulin, „Seal ja praegu“, 17. juuli 2020, Sirp.

7. oktoobril esietenduv „Two Body Orchestra“ on hübriidne kontsert/tantsulavastus, mille keskmes on keha kui paljusus – võrgustik, mis koosneb organitest, impulssidest, tehnoloogiatest ja väljamõeldistest – orkester iseenesest. Lavastuses kohtume liikumise ja digitaalse tehnoloogia koostoimimisega. Koreograafid Külli Roosna ja Kenneth Flak on eesti/norra koreograafide duo, kes praegu resideeruvad Eestis, kuid töötavad aktiivselt üle Euroopa. Nad on teinud koostööd alates 2008. aastast. Nii oma lavastuste puhul kui teiste koreograafide töödes osaledes on nad huvitatud lugudest ja tehnoloogiatest, mis kasvavad välja keha liikumisest ja selle asetumisest mingisse keskkonda. Nende tööde keskmes on tantsiva keha võimalused ja piirangud, mis on pidevas dialoogis digitaalse tehnoloogiaga. Roosna ja Flaki koreograafiline looming rikastab oluliselt Eesti nüüdistantsu välja ning lähtudes oma töödes keha liikumisest ja selle tehniliselt kõrgetasemelisest sooritusest, on neid ka tunnustatud: Eesti teatriliit valis nende lavastuse „Prime Mover“ 2018. aasta teatriauhindade tantsuauhinna nominendiks kui professionaalse ja tehniliselt kõrgetasemelise lavastuse, mis on ühtaegu täpne, voolav ja pingevaba.

Nooremale koolieale on meie programmis jätkuvalt ZUGA Ühendatud Tantsijate uusim lavastus, mis sai sügisel prohvetlikult pealkirjaks „2 + 2 = 22“. Lavastus ei tegele inimestevahelise distantsiga, küll aga koos olemisega, erinevates olukordades toime tulemisega ja oma koha leidmisega. ZUGA lastelavastused on tuntud suhtumise tõttu, et lapsi ja suuri võetakse võrdväärsete partneritena. Tavaks on, et neil etendustel saavad lapsed laval olla koos tantsijatega. ZUGA lastelavastused on pälvinud rikkalikult tähelepanu ning mitmeid teatri- ja tantsuauhindu. „2 + 2 = 22“ uurib reegleid ja korraldusi, nähtavaid ja nähtamatuid kokkuleppeid elus. Laval toimub justkui toolide mäng – vahepeal pakutakse üksteisele istet, kutsutakse kaaslane enda kõrvale, vahel istutakse aga kahel toolil korraga, samal ajal ikkagi oma kohta otsides.

Uue sündmusena programmis pakume sellest sügisest vanemale koolieale loengut –liikumistöötubade sarja „Tants kui kaasaja väljendus – minevikust tänapäeva“. Tegemist on loengu-töötoaga, kus tutvustame tänapäeva tantsukunsti tantsuvaldkonna mõjukate isikute ja koreograafide kaudu: moderntantsu rahvusvahelistest pioneeridest Isadora Duncanist, Rudolf van Labanist, Pina Bauschist meie oma kaasaegsete tantsukunstnike Mart Kangro, Renate Keerdi, Karl Saksa ja ZUGA Ühendatud Tantsijateni. Loeng-töötuba koosneb teoreetilisest ülevaatest ning praktilisest liikumise osast. Loengut-töötuba saab kutsuda nii oma koolitundi kui tulla klassi või grupiga Sõltumatu Tantsu Lavale.

Koroona tingimustest lähtuvalt oleme töötanud välja töötubade formaadi, kus saab osaleda iseseisvalt või ainult oma lähikondlastega ning endale sobival ajal ja kohas. ZUGA helimüramistöötoad on mänguline liikumisvõimalus, kus sõna, heli ja muusika kaudu luuakse kujutluspilte koos liikumiseks. Nii nagu raamatut lugedes tekivad inimesel kujutluspildid, nii saab ka siin töötoas kellelegi ettenäitamiseta ise otsustada, kuidas hüpata üle ajalehekraavi, kuidas keerata ennast vaiba sisse rulli või langeda udusulena seitsme sekundi jooksul maapinnale. Saab koos sirutada ja painutada, saab patsutada ja loksutada, üksteisest üle hüpata ja üksteise alt läbi ronida. Müramine on kõige toredam just kambakesi koos ning väike müra … kuulub asja juurde. Helimüramistöötoas saab osaleda nii üksi kui grupina nii kodus, õues, metsas kui maal. Töötoas osalemine toimub audiofaili juhendamisel.

Neil, kes teatrisaali ei jõua, on võimalus lugeda värskelt ilmunud Eesti esimest „Koreograafiraamatut“, intervjuukogumikku 14 Eesti koreograafiga, mille on koostanud Marie Pullerits. Raamat on saadaval raamatupoodides.

Sõltumatu Tantsu Lava programm on kättesaadav meie kodulehel stl.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!