Tallinna keskraamatukogu pakub uusi võimalusi muusika loomiseks 

10. aug. 2020 Tallinna Keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Tallinna keskraamatukogu ootab kõiki, kes soovivad luua muusikat. Uuenduskuuri läbinud muusikaosakonnas (Estonia pst 8) saavad huvilised tasuta kasutada muusikatarkvara Cubase LE AI Elements 10.5 ja MIDI klaviatuure. Vajadusel pakutakse algajatele individuaalset juhendamist.

Väga suur osa populaarmuusikast luuakse arvutiprogrammidega. Muusika loomisega alustada on lihtne – tingimata ei ole vaja isegi nooti tunda ega osata korralikult instrumenti mängida. Kui üldised arvutioskused on head, pole muusikatarkvarade põhifunktsioonide mõistmine keeruline. Edasijõudnutele ja parema muusikalise ettevalmistuse puhul avanevad kvaliteetsetes muusikaprogrammides hiilgavad võimalused kõlamaailmade loomiseks.  

Tallinna keskraamatukogu muusikaosakonna arvutites kasutatav muusikatarkvara Cubase LE AI Elements 10.5 on jõukohane algajatele ja harrastusheliloojatele, ent seda hindavad kõrgelt ka professionaalid. Edasijõudnute jaoks on see suurepärane tööriist, millega saab komponeerida muusikapalu, luua fonogramme, muusikalisi taustu jpm. Huviline saab valida eri muusikastiilide võtmes osaliselt salvestatud materjale, millel on stiiliomane trummipartii juba sisse mängitud ja pillide tämbrid valitud, või improviseerida MIDI-klaviatuuril M-AUDIO Oxygen49. Programmil on mitmekesine instrumentide ja heliefektide pank ning hulgaliselt luupe ja sämpleid, mis pakuvad avastamis- ja mängurõõmu ning kiireid eduelamusi ka neile, kel muusikategemises veel kogemusi pole. Algajatele on muusikaosakonnas esimeste sammude juhend ning abi saab küsida ka raamatukoguhoidjatelt.

Lisaks muusika loomisele on muusikaosakonnas lugejatele kasutamiseks noodistusprogramm FINALE, mille abil on võimalik eri koosseisudele loodud teos või käsikirjaline noot digitaalseks muuta. Programmiga saab noodistust taasesitada, palasid või partiisid transponeerida ning eksportida eri formaatidesse, sh audiofailideks.

Muusikaosakond pakub musitseerimiseks teisigi võimalusi: kohapeal on võimalik kasutada digiklaverit ja -trumme, koju saab laenata nii muusikainstrumente ja -tarvikuid kui ka noote, plaate, filme ning muusikakirjandust.

Rohkem infot muusikaosakonna võimaluste kohta leiab aadressil www.keskraamatukogu.ee/muusika. Muusikaprogrammidega arvutite, individuaalse juhendamise või digiklaveri ja -trummide kasutamise aegu saab broneerida e-aadressil muusika@tln.lib.ee või telefonil 683 1912.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!