Tallinna keskraamatukogu soovitab: Loodusega sinasõbraks

28. aug. 2020 Mirjam Kaun Tallinna keskraamatukogu eestikeelse kirjanduse osakonna laste- ja noorteteeninduse raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Heli Künnapas „Mälestusteta suvi“ (Heli Kirjastus, 2020)

Brenda on keskkonnaaktivist. Ta on see noor, keda näeb riigikogu ees protestimas ning seismas puude kaitsel, et neid maha ei võetaks. Kuid kui ta satub maale, selle looduse keskele, mida ta kaitsta püüab, hakkab ta kõike nägema hoopis teisiti. Kõik ei olegi nii mustvalge ja looduse kaitsmine saab hoopis uue tähenduse. Ja ega ühe noore elu ainult looduse ümber tiirle. Brenda mossitamisse sekkub keevaline naabripoiss, kes kõik pea peale pöörab. Metsikud peod, heinategu ja keerulised suhted on kõik selle suve osad, kuid suur tükk kuulub kindlasti ka armastusele.

Selle raamatu juures köidab ühelt poolt tempokas tekst ning teiselt poolt olulised teemad. Peale aktuaalsete looduskaitse teemade käsitletakse ka ärakasutamist, keerulisi suhteid ja lapsepõlve traumade arme.

Eet Tuule „Sundsuvitaja“ (Tänapäev, 2016)

Taas kord visatakse linnalaps looduse rüppe ning vaadatakse Eesti imekaunist loodust linnavurle silme läbi. Kui Tanelile kõrvaltänaval midagi pihku surutakse ja kästakse see klassivennale edasi anda, ei aima ta, millise seikluse see tema ellu toob. Pea terve suvi tuleb tal veeta peaosalisena n-ö tunnistajakaitse programmis, kus politsei üritab teda varjata tagaajajate eest, need aga jõuavad muudkui järele. Kuid selle käigus satub ta eriilmelistesse ja põnevatesse paikadesse ning eriti nauditakse raamatus linnuvaatlust. Loomulikult ei jää ühes õiges noorteromaanis puudu väikesest armumisest. See seiklusrikas põnevik näitab Eestimaad parimast küljest ja meelitab ehk lugejagi metsa või niidule.

Ene Sepp „Jagatud suvi“ (Tänapäev, 2018)

Kui tavaliselt loodusega seotud raamatutes on peategelased elanud eluaeg linnas ja satuvad maale ootamatult, siis Sigrid on läbi ja lõhki maaneiu. Tema elu tiirleb ümber ratsutamise, eriti ümber Mileedi, kuid sel suvel saabub ratsatallu uus sõitja ja Sigrid peab ootamatult hakkama oma lemmikhobust jagama. Ta peab õppima jagama nii hobust, sõpru kui ka oma aega ja selgitama välja, mis on talle kõige olulisem. Kogu see tore süžee on mahlases hobuste kastmes, kus igal leheküljel tunned nende lõhna, kuuled nende sammu ja õpid mitmesuguste hüpete ja reeglite kohta.

Üks mõnus, lihtne ja nauditav lugemine – ideaalne lugeda päikeselisel suvepäeval, pikutades muruplatsil, heinakõrs suus …


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!