Vastuseid ei tohi anda enne küsimusi ehk Las jääda lastele lapsepõlv

28. sept. 2020 Mare Rossmann õpetaja - 3 kommentaari
Mare Rossmann.

Üks kümneaastane poiss vaatas seriaali „Rannamaja“ uue hooaja esimest saadet. Isa ütles, et see seriaal ei ole mõeldud lastele. Aga vanem sõber Rasmus soovitas poisil seda vaadata, sest see on väga äge saade – nad kogu aeg seksutavad seal. Aga poisile ei meeldinud, ei huvitanud, ta keeras televiisori kinni.

Kogu ühiskond arutab selle üle, kes, kus ja millal peaks lastele seksist rääkima. Teema on tõusnud päevakorda üha sageneva laste väärkohtlemise tõttu.

Kui meie perre oli uut pereliiget oodata, rääkisin tütrele, et ta saab omale õe või venna, kes on alguse saanud armastusest ja kes on meie peresse väga oodatud. Kuigi öeldakse, et iga laps sünnib ilma oma leivakotiga, hakkasime siiski vähehaaval raha kõrvale panema. Tütar ilmselt märkas seda. Saatus tahtis nii, et meile sündis korraga lausa kaks poissi. Kui ta isaga meile haiglasse järele tuli, küsis ta sosinal, kas me tulime rahaga välja, tal on ka kopikaid.

Esimesed teadmised sellest eluvaldkonnast peaks laps saama kodust oma ema ja isa käest. Oluline on mitte liiga vara alustada, aga ka hiljaks ei tohi jääda. Muidu võib juhtuda nii nagu ühe isaga, kes tahtis pojaga seksist rääkida ja poeg ütles, et mis sind, paps, täpsemalt huvitab, küsi julgesti. Ja asju tuleb nimetada nende õigete nimedega. Vanaema tahtis ka panustada ja ütles pojapojale: kurg tõi sinu ja siis veel õe ja siis venna. „Ei vedanud emal ja isal, kõik tõi kurg ja ei mingit seksi,“ arvas väikemees.

Vene ajal oli nii, et kõigest sellest, millest tundides ei räägitud, pidi õpilasi valgustama klassijuhataja. Selleks oli tunniplaanis eraldi tund – klassijuhatajatund ‒, kus tuli rääkida liiklusest, tuleohutusest, isiklikust hügieenist jne. Ühel õppenõukogul teatas direktor, et meie kooli tuleb inspektor seksuaalkasvatust kontrollima. Üks meesõpetaja ütles, et tema võib oma kogemusi jagada. Tuleb panna paremasse pingiritta need, kes seksist juba midagi teavad, ja vasakusse need, kes on alles algajad. Keegi küsis vahele, kuhu panna spetsialistid. Emakeeleõpetajale soovitas ta alustada luuleliselt: „Mann ei mahtunud enam koolipinki, sest põlle all ta kandis naabri-Tõnu kinki.“ Ja siis küsida, kes on autor, ja anda ka vihje et Vladimir Majakovski ei ole õige vastus. Õppealajuhataja palus isehakanud seksperdil need kogemused omale hoida.

Tol ajal olid koolis iga aine jaoks kabinetid. Meil seksuaalkasvatuse kabinetti ei olnud ja direktor näitas kontrollile pikapäevarühma ruumi. Seal olid ka mõned voodid, sest pikk päev väsitas väiksed lapsed ära. „Miks teil siin voodid on?“ küsis inspektor. „Siin viime läbi ka praktilised tööd, muidugi õpetaja juhendamisel,“ kõlas vastus. Kui direktorite nõupidamisel tehti kokkuvõte seksuaalkasvatusest Lääne-Virumaal, oli aktis lause: „Kõige madalam tase on Rakvere 1. Keskkoolis. Kooli juhtkond ei ole aru saanud, kui olulise kasvatustööga on tegemist.“ Selles oli inspektoril õigus, et tegemist on olulise probleemiga, sest me kõik, nii kodu, kool kui ühiskond tervikuna, oleme vastutavad selle eest, et meie lapsed kasvaksid ohutus ja turvalises keskkonnas. Meie ei tohi lootma jääda sellele, et küll elu õpetab ja internet kasvatab.

Hiljuti ilmus üks abimaterjal, kuidas teha seksuaalkasvatust lasteaias. Minu isiklik arvamus on, et seal ei oldud arvestatud kahe põhitõega. Esiteks, vastuseid ei tohi anda enne küsimusi, ja teiseks, ei tohi rutata arengust ette.

Las jääda meie lastele nende lapsepõlv.


3 kommentaari teemale “Vastuseid ei tohi anda enne küsimusi ehk Las jääda lastele lapsepõlv”

 1. Peep Leppik ütleb:

  Väga ELUTERVE (resp normaalne)
  ühe pedagoogilise probleemi käsitlus! Saatkem see ABIMATERJALIKS meie lasteaedadele – kuidas teha seksuaalkasvatust lasteaias?

  Aga ilmselt on asi keeruline seetõttu, et nn projektirahasid ei osata jagada? Kolleeg Mare Rossmann väärib neid kindlasti…

 2. Hilja ütleb:

  Kui lasteaed ja kool jäävad ootama, et laps tuleks küsimusega, siis on väga tõenäoline, et tänav annab lapsele vastuse, ilma küsimust ootamata. Ja see vastus ei pruugi olla ei eluterve ega normaalne.

 3. Peep Leppik ütleb:

  Väga õige, murelik Hilja!

  Kuna meil on nimetatud lapsed täiskasvanuga VÕRDSEKS, siis tuleks nad enne lasteaeda soovi korral saata madam Kärsini kursustele … Nii saaksid kohtuda ka “sarnaste huvidega (ja arengutasemega) inimesed”.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!