12. septembril viib Ajaloobuss ajaloohuvilised tutvuma Läänemaa lähiminevikuga

11. sept. 2020 Eesti Ajaloomuuseum - Kommenteeri artiklit
Suure põgenemise mälestusmärk Puise rannal. Foto: erakogu

Seekord sõidame ajaloodoktori ja arheoloogi Mati Mandeli juhtimisel Läänemaa lähiminevikku, et tutvuda admiral Johan Pitka üleskutsel 1944. aasta septembris Eestit Punaarmee sissetungi eest kaitsma tulnud noorte meeste nn pitkapoiste võitlusradadega ning Otto Tiefi valitsuse põgenemisteega Läänemaale.

Vaatame üle pitkapoiste lahingukohad Pääskülas, Kumna teeristil, Keila keskväljakul ja Haruteel. Sõidame läbi Riisipere, kus peatusid Läänemaale põgenemisel Otto Tiefi valitsuse liikmed, aga ka paljud kultuuritegelased, Ridala kanti. Teeme peatuse Põgari palvemaja juures, kus toimus Tiefi valitsuse viimane istung. Järgnevalt viib teekond 1944. aasta suure põgenemise mälestusmärgi juurde Puise rannas.

Muidugi vaatame ka teisi huviväärsusi nagu näiteks keskaegset Ridala kirikut ja nn Breti kive. Parila-Puise tee äärde püstitas külakunstnik Albert Kallasmaa (rahvasuus Breti) oma kulu ja kirjadega hulga huvitavate kirjadega mälestuskive. Reisi viimane huviväärsus on tutvumine Eesti vanima säilinud puitmõisaga Keskveres.

Väljasõit kell 9 Tallinnast Maarjamäe lossi parklast (Pirita tee 56, Maarjamäe bussipeatuse juures, trepistiku all). Saabumine Tallinna u kell 18.

Retkel on palju liikumist õues ja kõrge rohu sees. Pange selga ilmastikukindlad rõivad ja jalga vettpidavad jalanõud, soovitavalt kummikud või matkajalanõud. Ilm on heitlik, võib tulla ka vihma.

Hinna sees on kodused lõunad.

Ajaloobussi pilet maksab 23 eurot.

NB! Palume osalejatel jälgida bussisõidul ohutusreegleid ja terviseameti soovitusi. Juhul kui teil on esinenud haiguse sümptomeid viimase kahe nädala jooksu või olete kuni 14 päeva enne retke algust kokku puutunud inimes(t)ega, kellel on diagnoositud koroonaviirus või esinevad asjakohased sümptomid, siis palume mitte tulla!

Ajaloobussi toetab Kultuurkapital.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!