Jõulud aidas tulevad hubaselt ja õpetlikult

25. sept. 2020 Leana Vapper-Dhoore Eesti Pärimusmuusika Keskuse programmijuht - Kommenteeri artiklit
Selle aasta jõuluprogrammis annab kontserdi ja laulab koos lastega regilaule Silver Sepp, kes on tuntud oma innovaatiliste ja inspireerivate igapäevastest materjalidest valmistatud pillide poolest. Foto: Gabriela Liivamägi

Sel aastal ootab kooliõpilasi Viljandi Pärimusmuusika Aidas põnev ja omanäoline programm, kus lapsed saavad ise aktiivselt osaleda.

Kontserdi annab multiinstrumentalist ning laulja ja laulukirjutaja Silver Sepp, kes on tuntud oma innovaatiliste ja inspireerivate naeltest, pesukaussidest ja muudest igapäevastest materjalidest valmistatud pillide poolest. „Pillid on igal pool ja kõigega saab teha muusikat,“ ütleb Silver Sepp ning lubab seda lastelegi näidata. Loomulikult ei unustata kontserdil ka pärimust, nii saavadki lapsed Silveriga vanu, aga ka kohapeal leiutatud regilaule kaasa laulda.

Enne või pärast kontserti ootab lapsi õpituba, mille saab valida kolme hulgast: hubases kaminasaalis räägib jutte Piret Päär, aida väikses saalis õpetab pärimuslikke laulumänge Annika Mändmaa ning teabekogus tutvustab (pärimus)pille Kulno Malva.

• Laulumängude õpituba. Annika Mändmaa õpetab laulumänge, mida oli eestlastel kombeks just jõulude paiku mängida. Võimalust end proovile panna pakuvad lõbusad rahvamängud: rebase lõksu püüdmine; varvastest kinni hoides üle põrandaprao hüppamine. Naer ja lust on garanteeritud!

• Pillide tutvustamise õpituba. Kulno Malva mängib igasuguseid pille ja teab nii mõndagi laulu. Instrumente on tal seinast seina, alates suurest akordionist ja pisemast karmoškast, ürgselt kõlavast torupillist kuni mahedakõlaliste okariinadeni ja ebamaise sansulani. Muu hulgas on Kulno mitu aastat teinud jõulusokku, seega räägime lisaks pillimängule ja kooslaulmisele palju ka lahedatest ja vanematest jõulukommetest. Mõnda pilli, nagu ise korjatud roost tehtud roopill või ehtsast seakondist vurr, saavad huvilised ka ise katsuda.

• Muinasjututuba. Jutuvestja Piret Päär on lugusid jutustanud kolmkümmend aastat. Ta põimib osavalt kokku lapsepõlves vanematelt kuuldud tõestisündinud lood, vendade vestetud muinasjutud ja hiljem lavakunstikoolis õpitu ning nii ta jutustab, koolitab ja teeb palju muudki, mis on seotud lugude ja jutuvestmisega. Kui Piretilt küsida, miks ta seda kõike teeb, vastab ta: „Sest ma tean, et hea lugu võib muuta maailma. Sest ma tean, et hea jutuvestja võib panna kuulaja unustama nälja ja janu, mured ja hädad ja lummata teda lugudega nii, et kõige madalamgi hing saab ülendust, kõrkus annab maad alandlikkusele ja külm süda sulab nagu lumi maikuus.“

Iga lugu on kingitus.

Jõuluaeg on kingituste aeg.

Rohkem infot aida jõuluprogrammi kohta leiab folk.ee kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!