Kalamaja! Põnev koht, mida avastada

11. sept. 2020 Kristi Paatsi, Tuuli Silber, Laura Jamsja - Kommenteeri artiklit
Kalamaja muuseumi linnaretkel. Foto: Tuuli Silber

Tallinna Linnamuuseumi Kalamaja muuseum ei ole veel avatud, küll aga pakume gruppidele õppeaineid lõimivaid retki linnaruumis. Kalamaja muuseum on kogukonnamuuseum, mille sisu sünnib tihedas suhtluses ja koostöös Kalamaja endiste ja praeguste elanikega. Praegu saab linnaruumis näha ka kahte välinäitust, kolmas on eksponeeritud muuseumi alati avatud kogukonnaaias.

Kalamaja lastetuur on kohandatav eri vanuseastmetele. Kulgedes mööda Tallinna vanima eeslinna tänavaid, pakuvad tuurid virgestavat vaheldust tubastele tundidele. Eri meeli kasutades kogevad lapsed killukesi kunagiste agulilaste elust. Näiteks saab sõita puidust isetehtud kularattal, proovida märki lasta ragulkaga, mängida mädamuna ja kalameest. Üllatusi on nii soolaseid kui magusaid. Mängude vahele on pikitud teadmisi Tallinna ajaloost, eeslinna eluolust ja keskkonnast just lapsi puudutavast vaatenurgast.

Nii algkoolile kui põhikoolile sobival linnaloomastiku tuuril uurime, mis loomad Kalamajas elavad. Liikudes tänavatel ja tühermaal uurime lähemalt kasvavaid taimi ning seda, millised kohad linnas taimedele ja loomadele sobivad. Kuidas käituda akna taha ilmuva linnarebasega ja kuidas kujundada aeda, et see meeldiks siilidele? Kui sageli on hea niita muru, et ka mõni putukas seal elaks? Kalamaja näitel saab hea ülevaate linnalooduse omapärast, aidates seda mõista ja hoida. Suure tõenäosusega kohtame ka Kalamaja maskotti – kõige kuulsamat sõbralikku kodukass Augustit.

Põhikooli lõpuklasse ja gümnaasiumi kutsume osalema linnaretkel „Keskaegsest eeslinnast hipsterville’iks“. Tuur annab ülevaate ühe Tallinna vanima eeslinna eluolust läbi aegade, et mõista linna muutumise protsesse ja arengu lugu. Keskaegne Kalamaja eeslinn oli kalastajate ja mündrike asupaik. Sõdade ajal on mereäärne piirkond alati kannatanud ja korduvalt mahapõletatud. Kogu Põhja-Tallinn on olnud linna tööstuskeskus. Siin asub ka Tallinna arengut mõjutanud raudtee. Taasiseseisvumise algul oli see kireva elanikkonnaga piirkond, kus majad põlesid iga päev. Praeguseks on Kalamaja linna üks kõige kallimate kinnisvarahindadega asum.

Kõik tuurid algavad Kalamaja muuseumi eest (Kotzebue 16) ja kulgevad eri suunas mööda Kalamaja tänavaid.

Tellimine kalamaja@linnamuuseum.ee või tel +372 5309 9772.

Kalamaja muuseumi tegemistega saab lähemalt tutvuda https://linnamuuseum.ee/kalamaja/, https://www.facebook.com/kalamajamuuseum/


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!