KEELEKASTE ⟩ Kallis härra q

4. sept. 2020 Priit Põhjala - Kommenteeri artiklit
Priit Põhjala.

Eesti keeles on q-tähe nimi „kuu“. Aino Perviku lasteraamatu „Kallis härra Q“ nimitegelanegi pole keegi muu kui Kuu, taevakeha, kellele üks kolmeteistaastane tüdruk kirju kirjutab. Prantsuse keeles hääldub q-tähe nimi aga sarnaselt sõnaga cul, mis võimaldab näiteks väljendit cul-de-sac (umbtee või -tänav) esitada kujul q-de-sac. Ühe Kanadas Québecis, Cul-de-Saci-nimelises tänavas asuva restorani nimi ongi muuseas Q-de-Sac. Üksipäini on cul aga hoopis vulgaarsõna, mis tähistab perset, ja tänu sellele võib q-tähe õppimine prantsuskeelsete laste jaoks üpris lõbustav olla. Tõsi, meil on sellele vastu panna p-täht oma nimega „pee“.

Hoolimata taevakeha (ja persega) seostuvast toredast nimest ja silmatorkavast sabast, millele on püüdnud elegantsi anda lugematu hulk kalli- ja tüpograafe, on q eesti keeles kõige harvaesinevam tähestikutäht. Seda kohtab vaid vähestes võõrnimedes, võõrnimetuletistes ja tsitaatsõnades, nagu näiteks Quasimodo, „quasimodolik“ ja quattrocento, Kangaatsiaq, „kangaatsiaqlane“ ja qajaq. Õigekeelsussõnaraamatuski on kõige vähem sõnaartikleid q all: q-täht ise, quasi ja quiche.

Samamoodi harv on q-täht inglise, saksa ja veel paljudes teistes keeltes. Hulk asjatundjaid Rooma retoorikust Quintilianusest ja Ameerika polühistorist Benjamin Franklinist kuni eesti tähestiku reformijate Stahli, Gösekeni ja Forseliuseni on pidanud teda ülepea mõttetuks ja soovitanud isegi tähestikust välja heita. Seda arusaamatum võib esiti tunduda, et q on paigutatud nii tähtsale kohale arvutiklahvistikul – koguni esimese täheklahvirea esimesele klahvile, samas kui „kõige pookstavide päämees“ a sitsib tema all. Miks üldse paigutuvad tähed klahvistikul sedamoodi imelikult – q, w, e, r, t, y ja nii edasi – ega ole tavalises, ortodoksses tähestikjärjestuses?

Et sellest veidrusest aru saada, peame meenutama vana mehaanilise kirjutusmasina tööpõhimõtet. Iga klahv on ühendatud kindla hoovaga, mille otsas on klahvile vastav märk. Klahvi vajutades liigub hoob üles ja lööb vastu tindiga kaetud riba, mis jätab paberile vastava jälje. Varasemate kirjutusmasinate puhul kippusid hoovad, kui kirjutaja oli nobe ja vajutas kõrvutisi klahve peaaegu ühel ajal, üksteise vastu minema ja kinni kiiluma.

Pärast hulka katsetusi mõisteti, et küsimus võib olla tähtede ja tähepaaride sageduses – ja et hoobade kinnikiilumise minimeerimise ning trükitöö ladusama kulgemise huvides tuleks sagedamini esinevad tähed ja tähepaarid klahvistikul lahku lüüa. See tähelepanek tõigi meile qwerty-klahvistiku, millega seoses mainitakse kõige tihemini ameeriklasi Christopher Latham Sholesi, James ja Amos Densmore’i ning kirjutusmasinaid tootva Remingtoni ettevõtte töötajaid. Just nende ühiste pingutuste tulemusel koitis 1. juulil 1874 kõigi stenografistide rõõmupäev ja ilmavalgust nägi esimene qwerty-klahvistikuga kirjutusmasin Remington No. 1.

Qwerty osutus nii tõhusaks, et selle võtsid üle teisedki kirjutusmasinatootjad, ja kui mõned erandid, näiteks prantslaste azerty-klahvistik välja arvata, on see järjestus säilinud ka enamikul moodsail arvutiklahvistikel – olgugi et arvuteil ei ole enam kohmakaid metallhoobasid, mis võiksid kinni kiiluda.

Mõistagi oli qwerty loomisel aluseks inglise keel. Klahvistikku vaadates näemegi, et inglise keele sagedaimad tähepaarid, näiteks th, he, an, in, to, st, nd ja on, seisavad sellel kenasti lahus. Juhtumisi toimib see paigutus üsna hästi ka eesti keele puhul, kus sagedaimateks tähepaarideks on se, st, is, ta, le, ma, te ja in. Harv q on klahvistikul sattunud kõige esimeseks, turvalisse kaugusse u-tähest, oma kõige sagedamast naabrist inglise (ja ka eesti) keeles.

Muuseas, mina saan qwerty-klahvistikul üksnes ülemist täheklahvirida kasutades kirja panna seitse esimest tähte oma täisnimest. Inglise keeles on võimalik ülemise täheklahvireaga ära trükkida nii pikk ja teemakohane sõna nagu typewriter. Kas eesti keel võimaldab sel moel üles tähendada ka mõne pikema sõna?


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!