Kuidas saab õpetajatöös ärksameelsust treenida?

18. sept. 2020 Kaire Viil 7. taseme täiskasvanute koolitaja, coach - Kommenteeri artiklit
Kaire Viil.

Õpetaja annab klassis või virtuaalses auditooriumis päeva jooksul õppijatele palju oma energiast. Ka vahetunni ajal tulevad õppijad ning kolleegid meiega kõnelema, kogemusi jagama või isiklikumat laadi küsimust esitama. Et olla kogu päeva jooksul ärgas, peab ajule iga 45 minuti tagant puhkust andma.

Kas see tuleb õpetajal alati välja? Üks võimalus on teha koolipäeval ärksameelsuse ehk mindfulness’i harjutusi. Neid tasub pidevalt treenida, siis suudad varsti igal hetkel keskenduda, olla ärgas, optimistlik ja vaba hinnangutest.

Keskendu, märka, naudi

Ärksameelsust saab harjutada, kui keskendud alati ainult ühele tegevusele. James Clear kirjutab raamatus „Aatomharjumused“, et multitasking ehk rööprähklemine vähendab produktiivsust kuni 50%. Näiteks plaanitud ühe tunni asemel suudad mitut asja korraga tehes olla produktiivne vaid 30 minutit. Kui me pole täielikult keskendunud, on keeruline tegevust päriselt nautida. Edukaid süvatöötajaid iseloomustab see, et nad suudavad keskenduda ega kuluta aega väheväärtuslikele tegevustele.

Ärksameelsust ja teadvelolekut saab treenida ka nii, et võtad aega enda ümber ja sinu kehas toimuva märkamiseks. Seda saab teha ka tunni ajal. Jälgi oma õppijaid, enda emotsioone ning kuidas su füüsiline keha kõigele sellele reageerib. Millise kehaosaga sa hetkeemotsiooni kõige selgemalt tunned? Tunneta oma asukohta ning atmosfääri kõikide meeltega – kuula helisid, tunne lõhnu, jälgi ümbritsevat detailselt.

Vahel aitab helide, lõhnade ja tekstuuride tajumisel kaasa, kui sulged mõneks minutiks silmad. Soovitan sellist meditatiivset harjutust teha hommikul enne koolipäevale häälestumist. Küsi ka õppijatelt vahel, kuidas nad ennast tunnevad, ning lase neil emotsiooni pikemalt selgitada. Ole kannatlik vastuste ootamisel – paariminutine paus näib ainult sulle liiga pikk. Vaata parem õppijaid ja tunneta nende mõttetöö energiat. Anna õppijatele kauem aega refleksiooniks ja tähelepanekute peegeldamiseks. Küsi julgesti õppijatega mõttearenduse jätkamiseks: „Kas soovid veel midagi lisada?“

Leia iga päev aega mediteerimiseks. Leia rahulik koht, mugav asend ning naudi rahulikult käesolevat hetke ning puhka aju. Ole nii, nagu sulle päriselt meeldib, alati pole tarvis teha meditatsioonivideote järgi. Amy Brann kirjutab raamatus „Neuroscience for coaches“, et viis aastat järjepidevalt mediteerinud inimeste aju on teistmoodi. Igal juhul on su elus teadveloleku hetki kogedes vähem stressi, inimsuhted on täisväärtuslikumad ning oled tervem.

Peata aeg ja auto

Ärksameelsust saad harjutada ka vahetunnis. Tunneta enne söömist või joomist toitu või kohvi kõikide meeltega. Silmitse seda tavalisest kauem, katsu tekstuuri, nuusuta, kujuta esialgu maitset ette ning söö või joo aeglaselt, justkui oleks see maailma parim toit või väga eriline tassitäis kohvi. Tee proovi juba järgmise puhkepausi ajal näiteks kodukohvikus.

Tööpäeva lõppfaas on samuti ideaalne aeg ärksameelsust harjutada. Pea näiteks tänulikkuse päevikut – kirjuta üles 3–5 asja, mille eest sa sellele koolipäevale tänulik oled. Too tunnis võimalusel ainult positiivseid näiteid.

Optimistlik mõttelaad tagab hea tervise ning oled enda füüsilise kehaga ka rohkem rahul. Ole ka töölt koju minnes täielikult ärksameelne ehk mindfulness. Peata aeg ja auto ning jälgi koduteel kümmekond minutit pigem elusloodust – taimi, loomade või väikeste laste toimetamist; ole kohal ning kulge siin ja praegu. Uue harjumuse omandamine võtab aega umbes kolm nädalat. Kui teed ärksameelsuse harjutamisega proovi juba täna, siis oled sügisest töö- ja igapäevaelus keskendunum, rõõmsameelsem, tervem, vabam hinnangute andmisest. Milline on sinu lemmikviis teadvelolekut treenida?


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!