Kujutlusvõime kasvulava

25. sept. 2020 Peep Ehasalu - Kommenteeri artiklit
Doris Tislar ja Risto Vaidla lavastuses „Tagurpidi“. Foto: Getter Meresmaa

Eesti Noorsooteater süstib oma vaatajatesse juba noores eas teatriarmastust ja avardab jätkuvalt nende maailmapilti.

„Eesti Noorsooteatri 69. hooaja uuslavastuste alusmaterjalid moodustavad põnevalt kireva rea nii sisuliselt kui ka vormiliselt: kasutame nuku-, objekti-, sõna- ja füüsilise teatri väljendusvahendeid,“ ütles teatri kunstiline juht Mirko Rajas. „Meie eesmärk on teha nii, et igas vanuses noored lahkuksid meie etendustelt mõtetest pungil ja avarama pilguga. Sellele ongi meie töö suunatud.“

Hooaja alguses said lavaküpseks kaks uuslavastust. Leino Rei tõi lavale Priit Pärna mitmekihilise huumoriga koomiksiraamatu „Tagurpidi“ (1980) dramatiseeringu, mida on oodatud vaatama teatrisõbrad alates seitsmendast eluaastast. Pärna loomingut ei ole teatris tõlgendatud just tihti ja visuaalteatri vorm pakub selleks palju võimalusi.

Toon Tellegeni jutukogumikul põhineva lavastuse „IRIKKIRI” toovad lavale Tiina Mölder ja Christin Taul, kelle käe all valmis meie teatris paari hooaja eest auhinnatud lavastus „(p)ÖÖ”. „IRIKKIRI“ on liigutav lugu sõprusest, kirjadest ja olemasolemisest vaatajale alates viiendast eluaastast. Lavastajad on pannud leidlikult elama nii paberi kui ka Tellegeni soojad absurdimaigulised lood. On, mida vaadata ja millest õppida.

Oktoobri alguses pöördub Karl Sakrits eesti luule absoluutse klassika poole ning loob Betti Alveri luuletuse „Tulipunane vihmavari“ põhjal lasteaiaealistele sõnadeta lavastuse, mis sobib ka neile, kes eesti keelt ei valda.

Jõulude eel jõuab lavale eesti algupärand – Ott Aardam on kirjutanud ja seab lavale näidendi „Jääpüük“, kus õde ja kaks venda tuletavad meelde oma lapsepõlve kõige kummalisemat seiklust.

Hooaja teises pooles jätkab Renate Keerd eriolukorra tõttu katkenud proove ning tema lavastus jõuab esietenduseni 31. jaanuaril. Kevadel esietendub ka Priit Põldma ja Mari-Liis Lille „Teises toas“, mille loomiseks on lugusid päris elust kogutud juba aastaid. Lavastus on suunatud nii noortele kui ka täiskasvanutele.

Mirko Rajas toob kevadel lavale Wolfgang Herrndorfi noorteromaani „Miks me varastasime auto“ dramatiseeringu ning juunis valmib ta käe all koguperelavastus, mida hakatakse mängima Kernu mõisa küünis.


Loe ka intervjuud teatri kunstilise juhi Mirko Rajasega:


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!