Linnakodaniku muuseumis saab kingi parandada ja leiba küpsetada

11. sept. 2020 Angelika Tšeremis muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit
Rakvere linnakodaniku majamuuseum. Foto: Meelis Meilbaum

Meie linnakodaniku korteris on püütud näidata tüüpilist, keskmiselt jõuka bürgeri elu 20. sajandi alguses. Selles majas on elanud mitmesugused käsitöölised: rätsep, sadulsepp, parkal, tõllasepp. Viimati kuulus maja kondiitermeister Adolf Sidroni perekonnale. Adolf elas selles majas oma kauni naise ja kolme tütrega. Haridusprogrammi tulles tutvustame enne tundi kõikidele ka maja, et lapsed saaksid aimu, kuidas elati seal umbes sada aastat tagasi.

Elutoas saab tutvuda Paidest pärit maailmakuulsa helilooja Arvo Pärdi näitusega. Hoovimajas asub väike kingsepatöökoda, kus on võimalik õppida kingsepatööd, ning pesuköögis proovida pesupesemist ilma pesumasinata.

Linnakodaniku muuseumi teisel korrusel ootavad Musta kassi pööning ja Karupoeg Otto töökoda, kus on võimalik pidada sünnipäevi ja seminare. Lastele pakume seal põnevaid ja harivaid haridusprogramme. Koolidele ja lasteaedadele mõeldud haridusprogrammid on õppekavapõhised. Igas programmis õpime, mängime, meisterdame, tihtipeale ka küpsetame.

Leivakuu raames toimub meil muuseumis leivategu tutvustav tund. Leib on olnud oluline ja tervislik igapäevase toidu osa juba meie esivanemate ajal. Programmis räägime, kuidas vanasti leib toidulauale jõudis. Räägime vana aja põllutöödest ja uurime vanu põlluharimise töövahendeid. Lapsed õpivad kasutama kooti ja jahu jahvatama. Programmi lõpus saab igaüks maitsta enda küpsetatud leiba.

„Kostilaste“ programmis vaatame, kus ja kuidas elasid kostilapsed ja kes nad üldse olid. Uurime, mida nad koolis õppisid, mis on rehkendamine ja milline nägi välja nende vahetund. Harjutame sule ja krihvliga kirjutamist. Programmi lõpus mängime vanu mänge ja küpsetame karaskit.

Muuseumi üheks populaarsemaks tunniks on saanud programm „Teater“. Selles räägime teatri ajaloost, tutvume Eesti teatritega ja arutleme, kas üheks heaks näidendiks on vaja ainult näitlejaid. Teeme näitlemisega seotud julguseharjutusi ning mängime rollimänge. Ei puudu ka meisterdamine. Julgemad panevad selga kostüümid ja esinevad publiku ees näidendiga. Kellel julgust vähem, on teatrikülastaja rollis. See on lõbus ja mänguline programm, millega tavapärane õppepäev rõõmsamaks muuta.

Linnakodaniku majamuuseum on kodune, sõbralik ja meeldiv paik, kuhu lastega koos tulla.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!