Maapõuest tähtedeni – õppepäev Tartu Ülikooli muuseumi erilistes keskkondades

11. sept. 2020 Tiiu Kreegipuu Tartu Ülikooli muuseumi haridusosakonna juhataja - Kommenteeri artiklit
Muumiakambri püsinäitus. Foto: Kristi Henno

Mis teeb Tartu Ülikooli muuseumist erilise õpikeskkonna? Ühelt poolt see, et sisu poolest saavad siin nii nagu ülikooliski kaetud kõik ainevaldkonnad. Teisalt on kolmes ajaloolises hoones tegutsev muuseum füüsilise keskkonnana kompleks, mida mujal Eestis leida on praktiliselt võimatu. Kus veel oleks korraga koos nii Eesti suurim keskaegne pühakoda, 19. sajandi tipptasemel teadusinstrumendiks ehitatud observatoorium kui ka üks Eesti klassitsistliku arhitektuuri sümboleid – ülikooli peahoone, mille sammaste taga on omakorda Eesti vanim kunstimuuseum ehtsate Egiptuse muumiatega?

Teadusmuuseumina on Tartu Ülikooli muuseumi eesmärk Eesti teadusloolise pärandi ja teadlaste avastuste tutvustamise kõrval levitada teaduslikku mõtteviisi. Reaal- ja loodusteaduste keerulisemaid teemasid aitab lastele selgitada Hull Teadlane – teadusest vaimustunud vahva tegelane, kellele meeldib maailma katsetades avastada ning noortele teadmisi vahendada. Lisaks aitab ta vedada I kooliastmele suunatud uurimistööde projekti, mis sel aastal on pühendatud elektri teemale. Kui Hull Teadlane on oma kabineti sisse seadnud ajaloolises toomkirikus, siis vähemalt sama elamuslik on õppekeskkonnana Tartu tähetorn. Juba see hoone ise on teaduslooline pärl ja teadusinstrument. Praegu saab spetsiaalselt muuseumitundideks kohandatud keldris ja teistes tähetorni ruumides uurida ja avastada, mis on maa all, sees ja kohal.

Võimsaima mulje jätab muuseumi hoonetest peamaja toomkiriku varemetes. Faktid ja legendid sellest majast on inspireerinud välja töötama haridusprogramme nii 19.–20. sajandi kultuuri ja teadusajaloo kui ka keskaja kirikuloo ja arhitektuuri teemadel.

Täiesti ainulaadsel kohal on oma antiikkultuuri kogude ja ekspositsiooniga Tartu Ülikooli kunstimuuseum. Antiikskulptuuride kipskoopiate vahel ning autentsete muumiate kõrval Egiptuse hauakambriks kujundatud õpikeskkonnas on juba iseenesest õhkkond, mis innustab ja lummab. Või siis üllatab ja hoiatab – kui minna peahoone pööningule kartserisse.

Et kõike seda kirevust haarata, pakub muuseum õppepäeva – võimalust tulla meie majadesse kasvõi terveks päevaks. Valida saab haridusprogramme ja ekskursioone eri majadest või keskenduda mõnele kindlale teemale. Õppepäeva eelis on paindlikkus, tavalisest soodsam hind ning võimalus tulla muuseumisse eri suuruse ja koosseisuga gruppidena ka siis, kui koolides on distantsõppepäevad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!