Muusikapäev seab fookuse Eesti heliloomingule

25. sept. 2020 - Kommenteeri artiklit

Juba kaheksandat korda toob muusikapäeva tasuta kontsertide programm 1. oktoobril publikuni elava muusika pea kõikjal Eestis. Sel aastal on programm pühendatud eesti muusikale ja igas maakonnas saab kuulata Eesti heliloomingut meie parimate muusikute ja kollektiivide esituses.

Käesolev aasta märgib paljude oluliste ja armastatud Eesti heliloojate juubelitähtpäevi ning väärikaid sünniaastapäevi. Nii seavad muusikapäeva kontserdid Pärnumaal rambivalgusesse Arvo Pärdi, Läänemaal Olav Ehala, Harjumaal saab näha tõelist heliloomingu paraadi ning Saaremaa kontserdil võlub publikut Eino Tambergi looming. Urmas Sisaski teoseid demonstreeritakse sel muusikapäeval Raplamaal ning Veljo Tormise muusika haarab Ida-Virumaad. Tähtpäevi tähistavate heliloojate looming kõlab nii interpreetide, džässmuusikute, orkestrite, kooride kui ka noorte esituses.

„Muusikapäeva korraldades peame tõepoolest silmas laia spektrit – et oleks põnevust ja nautimist nii neil, kes muusikaga iga päev tegelevad, kui ka neil, kelle jaoks see tundub kauge maailm. Julgustame igati kõiki, kes seni pole tihanud, kuid tahaksid teha tutvust eesti heliloomingu ja interpreetidega, seada sammud muusikapäeva kontsertidele,“ ütleb muusikapäeva meeskonna ja Eesti muusikanõukogu juhatuse liige Kaisa Lõhmus.

Lisaks kutsub Eesti muusikanõukogu üles kõiki 1. oktoobril tähistama muusikapäeva, pühendades aega muusikale. Tähistamise väljund jääb igaühe enda otsustada. „Anna kontsert, võta kätte instrument, vestle muusikast, uudista võõrast muusikastiili või vastupidi, pane mängima oma armastatuim pala – lihtsalt võta hetk, mis kuulub muusikale, ja kuula. Olgu muusikapäev üks suur muusikaline pidupäev,” selgitab Lõhmus.

Traditsiooniliselt kulmineeruvad päevased sündmused õhtuse muusikapreemiate tseremooniaga, kus Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapital ja Eesti muusikanõukogu annavad üle iga-aastased muusikapreemiad.

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse üle ilma 1. oktoobril alates 1975. aastast rahvusvahelise muusikanõukogu tollase presidendi, legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvedamisel, kes kutsus sellel tähtpäeval üles meenutama, milline koht on muusikal meie kultuuris ja igapäevaelus. Muusikapäeva kontserdiprogramm on maailmas ainulaadne laiaulatuslik hea tahte projekt, milles kontserdipaigad ja esinejad osalevad vabatahtlikkuse alusel ning sündmused on publikule tasuta.

Uuri lisa www.muusikapaev.ee/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!