Omariikluse alused

18. sept. 2020 Silja Kala teaduste akadeemia referent - Kommenteeri artiklit

21. septembril algusega kl 16 toimub Eesti teaduste akadeemia saalis raamatututvustus, mis eelkõige suunatud ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajatele Tallinnast ja Harjumaalt.

Tartus toimub analoogne üritus 28. septembril ülikooli raamatukogu konverentsisaalis, esinevad Marju Luts-Sootak (Eesti konstitutsionalismi ajaloost) ja Rait Maruste.

Sel aastal möödub sada aastat Eesti esimese põhiseaduse vastuvõtmisest. Riigiõiguslike tekstide sõnastamine ja muutumine mitte ainult peegeldab, vaid ka kujundab ühiskonna arengut ning on meie ajaloo lahutamatu osa.

Raamatututvustustel heidetakse pilk Eesti omariikluse põhidokumentide kujunemise loole esimestest otsustest kõrgema võimu kohta Eestis kuni praeguse põhiseaduseni. Kavas on kuulata ettekandeid: Rait Maruste teeb katse avada omariikluse põhidokumentide tähendust. Hannes Vallikivi kõneleb põhiseaduseteo tähtsusest, eestlaste esimesest teost sada aastat tagasi ning sellest, kuidas see käis ja õnnestus.

Kummalisel kombel pole seni olemas meie omariikluse alustekstide laiemale avalikkusele mõeldud kogumikku. Esitletakse Rait Maruste koostatud raamatut „Eesti omariikluse põhidokumendid“, mis selle lünga täidab. Edasi arutletakse vabas õhkkonnas selle üle, mil moel saaksime paremini hoolt kanda Eesti riigiõigusliku ajaloo hoidmise, tutvustamise ja väärtustamise eest.

Esitluselt saavad kõik osalevad koolid kaasa tasuta eksemplarid. Neile koolidele, kes esitlusele tulla ei saa, toimetame raamatud maakonnakeskuste kaudu kohale.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!