Õpetajate Leht 11. septembril

9. sept. 2020 - Kommenteeri artiklit

Et saaksime olla koolis, peame harjuma kitsendustega

169-päevase eemaloleku järel on õpilased taas klassitoas. Mida saab iga kool ära teha, et kuri viirus kohe koolimaju ei sulgeks? Kas lähtutakse ülalt tulnud soovitustest või pigem talupojatarkusest? Õpetajate Lehe vestlusringis rääkisid oma valmisolekust koolijuhid Urmo Uiboleht, Karin Lukk, Virge Ong ja Tõnu Piibur.

Noored soovivad saada infot väärkohtlemisest just koolist

Viiendat aastat kutsub Tartu ülikooli seksuaaltervise uuringute keskus koostöös partneritega õpetajaid tasuta koolitusele, milles antakse teadmisi noorte suhtevägivalla avaldumisvormidest ning teema käsitlemisest koolis. Hiljuti korraldatud seksuaalse väärkohtlemise uuringus ütlesid noored, et vajavad väärkohtlemisest hoidumise ja abivõimaluste kohta rohkem infot ja eelistavad saada teavet just koolist.

Kuidas mõjutab nutiseadmete kasutamine õpilaste vaimset tervist?

Liigne nutitelefoni ja arvutiga ajaviitmine ei erine oluliselt alkoholi või mõne muu mõnuaine küüsi sattumisest, tõdeb Tartu ülikooli psühholoogia instituudi juhataja ja õppejõud Kariina Laas.

Instituudil on lõpusirgel mahukas uuring, kus vaadeldakse nutitelefoni ja sotsiaalmeedia problemaatilise kasutamise seost meeleolu- ja ärevushäirete sümptomitega.

Hariduslike erivajadustega laps vene lasteaias
Jelena Rootamm-Valter kirjutab erivajadustega laste õpetamisest ja kasvatamisest meie venekeelsetes lasteaedades. On selgunud, et projekt eestikeelne õpetaja rühmas, mis töötati välja vene kodukeelega lastele parema eesti keele õppe kindlustamiseks, toetab ka hariduslike erivajadustega laste edasijõudmist.

Megalahe keelelaager, kuhu tahetakse tagasi

MTÜ HeadEst teeb väliseestlastele keelelaagreid, kus neid toetavad ja juhendavad Kodu-Eesti noored. Keelt õpitakse ebatraditsiooniliselt – suheldes, tantsides, teatrit tehes ja tandemina väikestes rühmades kodueestlase toel. Sel moel omandatakse keel pingevabalt ega peljata eksida.

MUUSEUMIHARIDUS

Seekordses Õpetajate Lehes on muuseumihariduse erileht, milles muuseumid tutvustavad oma uuenenud väljapanekuid, haridusprogramme ja muuseumitunde.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!