Paide Teatri lavastused kõnetavad gümnasiste

25. sept. 2020 Paide Teater - Kommenteeri artiklit
Lavastuse „Carmen“ lauluproov. Muusikajuht Ele Sonn annab draamanäitlejatele laulutundi. Harjutavad Carmeni osatäitja Laura Niils ja Zuniga osatäitja Karl Robert Saaremäe. Foto: Jaanika Tammaru

Seda kooli- ja teatriaastat ootasime me kõik teistmoodi ja rohkem kui eelnevaid. On ju olnud nõnda pikk paus päriselt kohtumistest, mida ükski virtuaalne kohtumine ei asenda. Loodame, et sügis toob üllatusena pika vananaistesuve ja vahel ka ilusad tormised merelained. Muid laineid keegi meist ei oota, sest teatril on suur soov kohtuda publikuga teatrisaalis, mitte interneti vahendusel.

Kolmandat hooaega alustaval Paide Teatril esietendub novembris maailma tuntuim ooper „Carmen“ (autor Georges Bizet). Peeter Volkonski lavastus pöördub tagasi juurte juurde, pannes nii näitlejad kui ka publiku tundmatusse olukorda. Mis juhtub, kui ooperit esitavad draamanäitlejad, kes pole läbinud klassikalise laulu kooli?

„Carmen“ on lugu kirgedest ja saatusest, inimestest, kes ei saa teha teisiti, kui nad just teevad. Kõrva taha võib panna, et samast räägib oma originaalversioonis ka vanas Indias loodud lauamäng „Tsirkus“, kus täringut visates võib niisama kergelt tippu tõusta kui põrmu langeda. Mõelgem siis vürst Volkonski lavastusestki kui rändtsirkuse etteastest Bizet’ muusikale, mis just gümnaasiuminoorele põnev ja omamoodi teatrielamus võib olla.

Laval Laura Niils, Kaarel Targo, Joosep Uus, Karl Robert Saaremäe, Birgit Landberg, Kirill Havanski, Johannes Richard Sepping, Jaanika Tammaru, Kaija M Kalvet, Karl Edgar Tammi. Muusik Kaarel Kuusk, kunstnik Iir Hermeliin, muusikajuht Ele Sonn, valguskunstnik Karolin Tamm, liikumisjuht Jaanika Tammaru, helitehnik Kenn-Eerik Kannike.  

Esietendus on 26. novembril Paide muusika- ja teatrimajas. Järgmised etendused 27. novembril ja 5. detsembril Paides, 6. detsembril Pärnu Endla teatris, 18. ja 19. detsembril Tallinnas Salme kultuurikeskuses ning 20. detsembril Tartus Vanemuise teatri väikeses majas.

Paide Teatri mängukavas on teinegi lavastus, mis mõeldud ennekõike gümnasistidele. Motivatsioonikoolitus „Kuidas kaevata kraavi?“ uurib, miks paneb kohustusliku kirjanduse nimekirjas Tammsaare nime nägemine nii mõnegi noore värisema, miks jääb raamat kätte võtmata või miks on kogu sisu pärast lugemist ikkagi meelest läinud. Kuidas lugeda eesmärgistatult? Kust leida eesmärk? Ja mis vahe on ikkagi motivatsioonil ja distsipliinil?  

Teater saatis lavastuse ettevalmistamiseks viide kooli küsimustiku ning 245 täidetud ankeedi uurimisel saime muuhulgas teada, et 64,9%-l vastanuist tekitab Tammsaare nime nägemine uudishimu ning 60%-l hirmu, ärevust, paanikat või suisa meeleheidet. Paide Teater usub, et pärast lavastuse „Kuidas kaevata kraavi?“ vaatamist ei tekita „Tõe ja õiguse“ või mõne teise Tammsaare teose lugemine enam sedavõrd hirmu. Veelgi enam, lugemisest saab eesmärgistatud tegevus.

Motivatsioonikoolitust „Kuidas kaevata kraavi?“ mängib Paide Teater Tammsaare muuseumis Vargamäel, seega on kõigil koolidel hea võimalus ühendada muuseumi külastamine etenduse vaatamisega. Motivatsioonikoolituse on lavastanud Jan Teevet ning koolitajatena astuvad lavale Ursel Tilk, Johannes Richard Sepping ning Joosep Uus. Lavastust mängime aprillis ja mais, huvi korral palume võtta ühendust Paide Teatri või Vargamäe muuseumiga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!