Palamuse muuseumis jätkub avastamisrõõmu igas vanuses külastajale

11. sept. 2020 Aili Kalavus Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit
21.–23. augustini toimusid muuseumis Paunvere päevad, kus Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumi  õpilased mängisid stseene „Kevadest“. Fotod: Aili Kalavus, Liina Laurikainen

Palamuse muuseum on ainus Eesti kihelkonnakoolide ajalugu tutvustav muuseum, mis kogub, uurib ja säilitab kihelkonnakooli ajalugu O. Lutsu „Kevade“ kaudu.

Ka koroona ajal mõtles Palamuse muuseum külaliste vajadustele. Loodi mitmesuguseid nutilahendusi, rakendusi ja audiogiid, mis muutsid muuseumi veelgi avatumaks. Programme proovitakse mitmekesistada ja vastu tahetakse tulla kõikidele sihtrühmadele, olenemata nende suurusest. Muuseumi ekspositsioon pakub palju võimalusi: programmis kaasamist, positiivsete tunnete jagamist ja füüsilist aktiivsust. Oluline on, et programmijuht kaasab sihtrühmi mitmesuguste küsimuste ja lugude abil võimalikult palju.

Õppimine väljaspool klassiruumi

Palamuse muuseum toetab õpetajaid ja õppimist väljaspool klassiruumi. Juba Johannes Käis võttis aktiivselt kasutusele õppekäigu termini ja propageeris seda metoodikat oma õpetajatöös. Õpilased õpivad õppekäikudel rohkem, kui kasutatakse ära paiga eripära. Muuseum ongi eriline keskkond, kus on päris asjad. Palamuse muuseumis on üle 20 programmi eri vanuseastmetele. Vana aja koolitundides anname ülevaate kooliskäimisest Oskar Lutsu ajal ning osalejad saavad kaasa lüüa rehkendamis-, lugemis-, laulmis- ja kodumaateaduse tunnis. Räägime vana aja kooli hindamisest ja karistamisest ning proovime kirjutada sule ja tindiga. Põnevaid programme on veelgi, näiteks teeme õppeekskursioone mööda filmiradu. Kõik oleme ju näinud legendaarseid Oskar Lutsu teostel põhinevaid filme „Kevade“, „Suvi“ ja „Sügis“. Ent millised on need paigad tegelikult? Paunvere filmiradadel käimegi filmidega seotud kohtades.

Avastusrada

Kevadise koroonaviiruse ajal koostati Avastusraja keskkonnas meelelahutuslik rada „Retk läbi ajaloolise Palamuse“. See aitab Palamuse ajalooga lähemalt tutvuda. Oluline on kaasa võtta laetud aku ja internetiühendusega nutiseade, millel peab olema lubatud asukoha määramine. Rada juhatab mängijad läbi Palamuse alevi ning esitab kontrollpunktides Palamuse kohta õpetlikke ja harivaid küsimusi. Kui sa lähed lehele www.avastusrada.ee ning valid kategooria „Vaba aeg“, ilmuvad vasakpoolsel menüüribal maakondade kaupa rajaloojad. Vali sealt Jõgeva kataloog, siis Palamuse muuseumi rada ja registreeri end rajale. Sinu e-postkasti saadetakse kood, mille saad raja alguses avada. Nüüd ei olegi muud, kui rada läbima ja ajaloolist Palamust avastama!

Avatud mänguväljad

10.–25. oktoobrini peetakse Eestis laste ja noorte muuseumide festivali „Avatud mänguväljad“, millel osaleb ka Palamuse muuseum.

Festival toimub kuuendat korda ja tänavu toetub see Eesti rahvajutu ja digikultuuri teema-aastale. Seepärast sai festival alapealkirjaks „Ajahäkkerid!“. Iga muuseum lahendab teema erinevalt: kus saab nutimängu või mängulehti kasutades iseseisvalt mängida.

Muuseumide ettevalmistatud mängulehed on mõeldud eri vanuses lastele. Kuna Palamuse muuseumis käib palju algklassilapsi, koostasime kolmanda taseme, st 6–11-aastastele mõeldud mängu. Et teada saada, mida aardekirst peidab, käiakse kaardi järgi läbi kuus Palamuse kihelkonnakoolimaja punkti. Igas punktis saab pärast ülesande lahendamist teada ühe tähe, mis kirjutatakse ruudustikku, ja nii jõutaksegi lahenduseni. Lisaks saab festivali ajal Lasteekraani otsimismängu mängida.

Kõik leiavad endale sobiva programmi või tegevuse. Toredat avastamist!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!