Palamuse viiruseta kultuur

25. sept. 2020 Janek Varblas Palamuse muuseumi arendus- ja projektijuht - Kommenteeri artiklit
Järgmisel suvel saab taas näha lavastust „Tuledes Paunvere“. Foto: Riina Mägi

Pealkirja viimane sõnapaar on nii üht- kui teistpidi kõlanud juba pea pool aastat. Kuidas siis pakkuda külastajale kultuurielamust, ilma et peas vasardaks pidevalt mõte tänasest nakatunute arvust? Mingil hetkel hakkab see vaatajal segama vaatamist ja tegijal loomist. Aga kultuurirahvas on leidlik ja järjekindel, püüdes pakkuda parimat neis tingimustes, milles praegu elame.

Palamuse muuseum läheb oma kolmandale hooajale vastu teadmises, et olukord kultuurimaastikul suundub vaikselt, aga kindlalt taas õigele rajale.

Juba aasta alguses alustasime muuseumis filmisarjaga „Eesti elu kümnendid eesti filmis“, kus tutvustati eesti filmiklassikat läbi ajaloo perspektiivi. Iga kümnend, alates „Kevade“ tegevusajast, sai oma filmi, liikudes kümneaastaste hüpetega tänapäeva välja. Nüüd jätkame iga kahe nädala tagant toimuvate filmiõhtutega. Näitamisele tulevad filmid on välja valinud filmiloolane Jaak Lõhmus. Täpsem filmikava on leitav meie kodulehel ja sotsiaalmeedias.

Sel aastal on mitmel Palamuse kirjandusloost tuttaval algkujul ümmargune sünniaastapäev, mida tähistame 3. oktoobril. Toots, Teele ja õpetaja Laur on kirjanduslike tegelastena lugejatele-vaatajatele kõige tuttavamad. Seepärast otsimegi vastust küsimusele, miks just nemad on muutunud meie kultuuris niivõrd müütilisteks kangelasteks. Ühtlasi märgime ära Oskar Lutsu koolituleku 125 aastat tagasi. Seda kõike koos sünnipäevatordi ja hea muusikaga.

Aasta lõpeb muuseumis programmiga „Jõulud Paunveres“, mida tegime ka möödunud aastal, uues võtmes. Nimelt saavad ka sel aastal pered ja üksikkülastajad programmiga liituda nii, nagu just keegi parasjagu soovib, sest tegevustes saab osaleda kogu päeva jooksul.

Jõuluprogramm sisaldab ka jõulueelseid koolitunde. Saab tutvuda 19. sajandi koduste jõulukommetega köstri õunaaidas. Grupikülastused palume endiselt registreerida, et korraga ei satuks koos olema liiga palju rahvast.

Ja kui heita pilk juba järgmisesse aastasse, siis tuleb kordamisele selle aasta augusti kolmel hilisõhtul etendunud visuaalselt võimas valgus- ja püroetendus „Tuledes Paunvere“. Millal täpselt, see selgub peatselt. Nii et kõigil lugejatel soovitame hoida tervist, meie hoiame teid kursis kultuurieluga Palamusel.

Kultuurset sügist!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!