PROTO avastustehases käivitub uus haridushooaeg

18. sept. 2020 Proto avastustehas - Kommenteeri artiklit
PROTO avastustehas. Foto: Martin Dremljuga

Sellel õppeaastal ootab PROTO avastustehas õpilasi ja õpetajaid osa saama haridust rikastavatest tegevustest. Kuid nii nagu kõigile haridusasutustele ei ole ka meile selle õppeaasta algus kuidagi tavapärane. Oleme oma tegevusi planeerinud kõigi ohutust silmas pidades ning kohandanud nii programme kui nende läbiviimise tingimusi.

Soovime, et meie töötajad ja külalised oleksid terved. Selle jaoks hajutame haridusprogrammidele tulevaid gruppe – gruppide külastused broneeritakse nii, et nad omavahel kindlasti kokku ei puutuks. Enne ja pärast külastust puhastatakse ja desinfitseeritakse enamkasutatavad pinnad ning vahendid. Kõik gruppide juhendajad kannavad visiire.

Miks PROTO avastustehasesse tulla? PROTO on esimene hariduslik virtuaalreaalsuse keskus, mis pakub uudset ja unikaalset kogemust, mida mujal Euroopas ei näe.

PROTO asub Tallinna tööstusarhitektuuri kullakambris – ajaloolises Noblessneri laevatehase kompleksis. Vaid 500 meetri kaugusel Lennusadamast. Virtuaalreaalsuse keskus pakub külastajatele elamuslikku rännakut interaktiivsesse ja osalusel põhinevasse fantaasiamaailma. Avanevad sajanditetagused suured teadusavastused – unikaalsed prototüübid, millele puhub elu sisse moodsaim 21. sajandi virtuaalreaalsuse tehnoloogia. Haaravat ja harivat tegevust leidub siin nii suurtele kui väikestele.

Reaalainete õppimist toetavad õppeprogrammid „Leiutised õhus ja vees“

Kevadel valminud ja lühikest aega ka edukalt käiku läinud õppeprogrammid „Allveelaevad“ ja „Kuumaõhupall“ avavad ja toetavad reaalainete õpet. Programmide autor on endine füüsikaõpetaja, kelle kogemustele ja teadmistele tuginedes saame pakkuda teile just õppekava toetavaid tunde. Tundide käigus tutvutakse allveelaeva, kuumaõhupalli ja teiste leiutistega, mis on inimesi viinud sügavale vee alla ja kõrgele õhku. Aktiivselt tunnis osaledes saavad õpilased uusi teadmisi tiheduse, soojuspaisumise, ujuvuse ja teiste füüsikamõistete kohta. Teemast ja õpitulemustest tulenevalt on tunnid suunatud eelkõige II ja III kooliastmele. Tund PROTO avastustehases sobib samade teemade lisakäsitluseks või kinnistamiseks.

Õppeprogrammid kestavad 90 minutit. Need sisaldavad teemaga tutvumist eksponaatide abil, uurimuslikku ja käelist tegevust õppeklassis, õpitu kokkuvõtet ning teemakohaste katsete näitamist. Külastuseks tasub aga varuda rohkem aega, et õpilastel oleks võimalik pärast programmi ka ekspositsiooni uudistada ja õpitut virtuaalmaailmas kombata.

Õppeprogrammis „Allveelaevad“ sukeldutakse veealuse maailma saladustesse. Kui tänapäeval võib allveemaailma avastada juba turistina, oli sukeldumise ja veealuse transpordi algus hoopis keerulisem.

Allveelaevasõiduga seotud küsimused saavad selgemaks õppeprogrammis, kus õpilased katsetavad vedelike tiheduse ja võimalusega õhku vee alla viia. Katseid on selles tunnis rohkelt. Õpilane uurib nii vee tihedust, ruumala kui kehade ujuvust. Näiteks konstrueerivad õpilased juhendi järgi sukeldujad ning proovivad neid nii sukeldada kui ka pinnale tagasi tuua.

Õppeprogrammis „Kuumaõhupall“ tõustakse aga kõrgele taevasse ja otsitakse lahendust küsimusele, kuidas õhus püsida. Kui avastati, et kuum õhk on jahedast hõredam ning et õhku saab püüda „ümbriku sisse“, valmisid esimesed kuumaõhupallide prototüübid. Tunnis tutvutakse kuumaõhupalli lennutamise tööpõhimõtetega ning tiheduse mõistega. Demonstratsioonkatsete käigus sõnastavad õpilased seoseid õhu tiheduse ja paisumise kohta. Rühmades ehitatakse käepärastest vahenditest lihtne kuumaõhusõiduk, mis peab tunni lõpuks läbima esimese katselennu.

Täpsemat infot, kuidas külastust planeerida, ning jätkutegevused koolis leiate PROTO kodulehelt https://prototehas.ee/haridusprogrammid/.

Uus haridusprogramm lasteaia- ja algkooliõpilastele „Leiutajaks sündinud“

Alates oktoobrikuust ootame lasteaialapsi ja algkooliõpilasi PROTO-sse leiutajate võluvat maailma avastama. Tunnis näeme ja kogeme, kuidas mitmesugused masinad on meie elu muutnud. Saame tuttavaks nende loojatega ning uurime, mis teeb leiutajast leiutaja. Meie seiklust juhib professor E, kellega lendame saja aasta tagusest maailmast otse tulevikku. Tund kestab 60 minutit ning sisaldab ka leiutajate töötuba.

Tunniga saab lähemalt tutvust teha 20. oktoobril, mil kutsume kõiki lasteaia- ja algkooliõpetajaid tutvuma PROTO avastustehasega. Ürituse formaat võib vastavalt üldisele olukorrale ja tingimustele muutuda.

Teisi haaravaid haridustegevusi

Niisama kirju, kui on leiutiste maailm, on ka meie sügishooaja tegevus.

Õppeprogrammidele lisaks on gruppidel võimalik tutvuda PROTO avastustehase haridusliku virtuaalkeskusega, osaledes ekskursioonil põhinevas ajarännakus leiutiste maailma. Seejärel saab omal käel kogeda virtuaaltehnoloogiate abil 19. sajandi suurimaid leiutisi. See on põnev nii õpilastele kui ka õpetajatele.

Oktoobrivaheajal korraldame kaks põnevat laagrit 1.–5. klassi õpilastele teemal „Need fantastilised masinad“. Kahepäevased laagrid toimuvad 19.–20.10 ja 22.–23.10. Osaleda saab, registreerudes aadressil booking@protofactory.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!