Sõber Footon ja „Energosfäär“

11. sept. 2020 Maarja Jõe Energia Avastuskeskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Ekraanitõmmis ekspositsioonist „Energosfäär“. Loovagentuur Pult

Energia Avastuskeskus ootab juba põnevusega septembri keskpaika, sest tulemas on mitmeid uusi avamisi. Oleme vaikselt, kuid järjepidevalt teinud ettevalmistusi uueks õppeaastaks nii külastajate turvalisuses kui ka uute ja põnevate programmide lisamisega kavasse.

Kevadel alustas Eesti keskkonnahariduse ühing (EKHÜ) keskkonnahariduslike õppeprogrammide kvaliteedi hindamisega. „Energia Avastuskeskus on üks Eesti kolmekümnest keskkonnahariduse pakkujast, kelle programmidele on omistatud märgis „Läbimõeldud programm“. Märgis tähistab õppekavakohaseid programme, mis vastavad väljatöötatud kvaliteedikriteeriumitele. Sealjuures on oluline, et programm aitaks kujundada õpilaste väärtushinnanguid ja mõjutaks nende keskkonnateadlikkust. Sellise märgiga programme võib õpetaja oma õpilastega julgesti külastada,“ sõnas EKHÜ kvaliteediprogrammi projektijuht Anne Kivinukk. Meil on hea meel, et märgise said avastuskeskuse üheksa õppeprogrammi, sealhulgas kaks uut aktiivõppeprogrammi põhikooli I („Energiadetektiivid“) ja III astmele („Energia jälil“). 

„Energiadetektiivide“ töötoa käigus avastavad õpilased vooluringide maailma, mis annab võimaluse panna käed külge ja katsetada mitmesuguseid vooluringe. Õpetajale annab see võimaluse lasta lastel iseseisvalt õppida ning vähendab praktilise tunni ettevalmistusega seotud peavalu. Töötoast „Energia jälil“ võiks õpetaja huvituda, sest see võimaldab õpilastel saada energiast väga erinevaid kogemusi, laiendada oma silmaringi ning omandada teadmisi meie ümber (ja sees!) energiaga toimuvate protsesside kohta,“ toob välja programmide loomise põhjused avastuskeskuse metoodik Jana Paju.

Õppeprogrammi „Energia jälil“ tegevus toimub osaliselt avastuskeskuse uuel ekspositsioonil „Energosfäär“. Sissepääsukorrusel külastajaid tervitav ekspositsioon tutvustab, kuidas Päikeselt pärinev energia on salvestumise ja ühest liigist teise muundumiste tõttu elu aluseks Maal. 

Ühtlasi avame septembris elektriteemalise tegelusseina, osana uuest Elektriteatrist. Tegelussein on loodud vana elektrijaama lülitusseinale, võimaldades etenduse ajal õpilastele selgitada elektrienergia muundumise, jaotamise ja kasutamise fenomene ning aktiivselt neid tegevustesse kaasata.

Ootame õpetajaid uute ekspositsioonide ja programmidega tutvuma 21.09 kell 14 (vene keeles 28.09 kell 15). 21.09 kell 16 esitletakse ka uut lasteraamatut „Footoni seiklused“. Ilmar Tomusk on kirja pannud füüsikalise seiklusjutu peategelasega Footon, kelle Heiki Ernits on kõigile nähtavaks joonistanud. Avastuskeskus on panustanud fenomene selgitavate populaarteaduslike tekstide koostamisel. 

Registreeri õpetajate avastuspäevale energiakeskus.ee/opetajate-avastuspaev.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!