Tähelepanu! Valmis olla! Start! Spordimuuseumis uus ekspositsioon ja e-õpe

11. sept. 2020 Marju Loorits Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi haridusosakonna juht - Kommenteeri artiklit
Spordimuuseumi e-õppes saavad lapsed osaleda nii klassis kui koduseinte vahel. Foto: Maris Mägi


Kõik-kõik on uus sel korral hoopis oktoobrikuus – täpsemalt on täiesti uus Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum, mis avab oma uksed uue püsinäitusega. Meie täielikult ümber ehitatud muuseum pakub palju uut ja huvitavat ka neile, kes spordimuuseumisse juba varem jõudnud.

Kogu see uudsus väljendub loomulikult ka haridusprogrammides, mida oleme uuendanud nii, et need arvestaksid nii meie värske ekspositsiooni kui ka 2020. aasta suurima väljakutse – koroonaviirusega. Kuigi spordimuuseum eelistab alati pakkuda elamusi ja teadmisi atraktsioonide kaudu, kus lapsed saavad ise käed külge panna, siis sel sügishooajal pakume aina rohkem hariduslahendusi, mis võimaldavad soovi korral meie programme nautida ka distantsilt. Sel aastal saab muuseumi e-õppe programmides osaleda üle videosilla, kuid samas on jätkuvalt võimalus muuseum hoopis kooli või lasteaeda kutsuda

Õppekavale vastav haridusprogramm

Oleme oma haridusprogrammid üles ehitanud nii, et need oleksid ühteaegu sisukad ja lahedad lastele, kuid samal ajal toetaksid riiklikke ainekavasid sportlikust vaatenurgast. Anname võimaluse õppida eesti keelt, ajalugu, matemaatikat, terviseõpetust ja mitmeid teisi õppeaineid huvitavalt interaktiivses keskkonnas, ning samas motiveerime õpilasi liikuma ja tervislikke eluviise harrastama. Meil on programme igale vanuseklassile ja mitmeid neist on võimalik kohandada nii grupi vanuse, huvide kui võimete järgi.

Kutsu spordimuuseum külla!

Kui muuseumisse tulla on mingil põhjusel keeruline, siis oleme juba mõnda aega pakkunud võimalust, et tuleme teile hoopis ise külla. Programmiga „Spordimuuseum tuleb külla!“ oleme külastanud lasteaedu, koole ja lastelaagreid üle Eesti, tutvustades põnevaid vanu spordiriistu, kuulsaid sportlaseid ja lahedaid interaktiivseid vahendeid, millega kõik osalejad saavad oma võimed proovile panna. Alati arvestame sellega, et igal lapsel on oma tugevused ja nõrkused, ning seetõttu on meie pakutud tegevus väga mitmekülgne – lapsed saavad end proovile panna nii reaktsiooniseinaga, täpsuslaskmisel laserrelvaga, vehklemisseinaga kui ka viktoriinis ja muus huvitavas.

E-õppega videosild otse muuseumisse

Selle aasta keeruline kevad näitas kõigile, kui tähtis on tänapäeval olla valmis alternatiivseteks õppemeetoditeks. Seetõttu on spordimuuseumis juba praegu lai valik programme e-õppena. Videosilla vahendusel saab meie tunnis osaleda korraga kuni 30 last ning sarnaselt tavaprogrammiga kombineerime otse eetris mängulisi ja liikuvaid lahendusi, mis annavad lastele uusi teadmisi nii Eesti spordikangelaste kui -ajaloo kohta.

Kuidas mõelda e-kastist väljas?

Tartu tundub teinekord liiga kaugel, aga samas soovite, et lastel oleks virtuaalõppe ajal rohkem tegevust? Sellest aastast pakume ühe uuendusena e-õpet koos põneva muuseumikastiga. Programmiga „Olümpia avastustund“ saadame kooli spordiaardeid täis kasti ning avame selle koos klassiga samal ajal üle videosilla õpilasi juhendades ning tutvustades neile olümpia ja paraolümpiaga seotud ajalugu, temaatikat ning esemeid.

Spordimuuseum on õpetajale alati tasuta

Üks hea hariduse tugitala on võimalikult kerge ligipääs asjalikule infole. Et info jõuaks õpilasteni, peab see esmalt jõudma aga õpetajani. Seepärast on spordimuuseumi külastamine õpetajatele juba mõnda aega tasuta – omaette tulles saab priipääsme ITIC-kaarti näidates, klassiga koos pole aga sedagi vaja.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!