Tallinna Linnamuuseum ootab õpilasi külla ka veebi kaudu

11. sept. 2020 Kristi Paatsi Tallinna Linnamuuseum - Kommenteeri artiklit
Vana-Tooma veebituuri
juhib Toomase ema Kala Mai.
Foto: Made Isak

Tänavune kevad tõi kaasa pöördelised muutused meie igapäevaelus, millest ei jäänud puutumata ka koolipered. Loodame, et uus kooliaasta läheb hästi ja lapsed saavad käia mõnuga nii koolis kui muuseumis. Muutunud olud on muutnud siiski muuseumide tegevust ning uuel õppeaastal pakume Tallinna Linnamuuseumis koolidele ja lasteaedadele laialdasi võimalusi uute live-veebitundide näol, samuti on võimalus kutsuda muuseum endale külla. Enamasti nii eesti kui vene keeles.

Live-veebitunni puhul asub muuseumiõpetaja muuseumis või linnaruumis ja õpilased koolis või omas kodus. Muuseumiõpetaja juhendab ja suhtleb veebi kaudu, õpilased saavad omakorda küsida küsimusi. Ühiselt saab näiteks meisterdada või mõnd ülesannet lahendada. Enne tunni toimumist lepivad muuseumipedagoog ja õpetaja kokku täpse veebiplatvormi, mida õpilased on harjunud kasutama (Zoom, Skype jne), aja, koha ning selle, kas on erisoove. Live-veebitunni jooksul hoiab muuseumipedagoog õpilased aktiivsed mitmesuguste küsimuste ja kommentaaride lisamise võimalusega. Õpilased saavad oma lugusid rääkida ja neid ühiselt arutada.

Tallinna Linnamuuseumi filiaalid pakuvad mitmesuguseid veebitunde. Näiteks saab virtuaalselt siirduda Tallinna Raekoja platsile keskaegse Tallinna tundi, kus muuseumiõpetaja liigub selfipulga külge kinnitatud telefonikaameraga Tallinna vanalinnas ja räägib meie pealinna iidseid lugusid ning legende. Veebitund „Vana-Toomase CV“ toimub nii linnaruumis kui osaliselt muuseumis. Vana-Toomase ema Kala Mai kutsub õpilased seal endaga ajarännakule 500 aasta tagusesse Tallinna, kõneldes Tallinna kuulsaima mehega seotud legende ja lugusid, lõpetades tunni Tallinna Linnamuuseumis.

Tallinna vene muuseumist leiab veebitunni „Joogem teed: Imejoogi võlujõud“. Tund annab ülevaate teejoomise traditsioonist ja päritolust.

Lastemuuseum Miiamilla veebitundide hulgast leiab sobivaid nii lasteaiarühmale kui ka koolilastele. Eelkoolilastele suunatud veebitunnis „Meeli haarav sõprus“ saab ekraani vahendusel uurida eri meeli ja katsetada, kuidas muuta oma meeled erksamaks. „Mustrilises maailmas“ rullitakse lahti sõprusega seotud käitumismustrid ja uuritakse, millised mustrid liiguvad läbi laste igapäevaelu. Ühtlasi vaadeldakse ümbruses leiduvaid loodusmustreid ja peegeldatakse koos õpilastega üksteise mõttemustreid. Virtuaalne pargirännak „Kultuuring“ loob imelise võimaluse jalutada läbi Kadrioru pargi, tutvudes sealse kultuurikihiga vanimate asukate toel.

Alternatiivse võimalusena pakub Tallinna Linnamuuseum võimalust muuseumi kooli või lasteaeda külla kutsuda. Võimalik on tellida muuseum külla nii, et muuseumitunnid viiakse läbi kogu päeva jooksul mitmetele klassidele.

Fotomuuseumis on võimalik näiteks käejälje töötuba, milles saab jäädvustada oma käejälje valguse abil fotopaberile koostöös fotokeemiaga.

Tallinna Linnamuuseum pakub mitmeid keskajateemalisi tunde nii väikestele (keskaja mängud) kui ka vanematele vanuseastmetele (keskaegne linn). Kiek in de Köki kindlustustemuuseum pakub aga hoopis katkumaski tegemise töötuba, millest koroonaaega paremini sobivat on keerukas leida …

Tallinna Linnamuuseumi filiaalide haridusprogrammidega saab lähemalt tutvuda meie kodulehel www.linnamuuseum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!