Teadushariduse toetuseks on ilmunud kaks käsiraamatut

11. sept. 2020 Eesti teadusagentuur - Kommenteeri artiklit
Trükisoojad raamatud. Foto: Katrin Saart

Eesti teadusagentuuri toetusel on ilmunud kaks käsiraamatut, mis käsitlevad kogemusõpet eri aspektidest.

Õppimine koolivälises õppekeskkonnas on muutuvas maailmas järjest olulisem. „Meie jaoks on oluline, et teadushariduse kvaliteet läheks järjest paremaks õppimisel väljaspool klassiruumi, mille korraldamisel tuleb arvestada mitme eripäraga. Loodame, et trükisoojad raamatud on õppetöö kavandamisel ja läbiviimisel abiks,“ ütles teadusagentuuri teaduskommunikatsiooni osakonna koordinaator Katrin Saart.

Raamatus „Kogemusõpe avatud õppekeskkonnas“ (toimetanud Inge Timoštšuk, Tallinna ülikool) keskendutakse õppimise iseloomulikele tunnustele ja õppimise juhtimise võtetele avatud õppekeskkonnas, nagu muuseumid, raamatukogud, teadushariduskeskused ning huvikoolid ja -ringid, kus inforikkas keskkonnas vahendatakse uusi teadmisi ning kogemusi eri vanuses õppijaile. Väärt nõu ja abi leiavad ka lapsevanemad ja üldhariduskoolide õpetajad, kes soovivad teada, mis toimub muudes õppekeskkondades ja kuidas enda tegevust nendes kohtades korraldatavaga parimal moel siduda. Lugemise hõlbustamiseks on kõigi peatükkide alguses lühikokkuvõte juhtmõttest. Suurema praktilise hoiakuga peatükkides on toodud teemakohaseid elulisi näiteid. Lisaks on neis harjutused, mis on enamasti sõnastatud mõtlemisülesandena ning vastus peitub vahetult eelnenud tekstis ja peatüki juhtmõttes.

Gaia hariduse käsiraamat „Tervikliku eluviisi alused“ (toimetanud Mihkel Kangur ja Liisa Puusepp, Tallinna ülikool) annab ülevaate sellest, kuidas õpilasi kõnetada ja õpetada pea-käsi-süda viise kasutades, et iseenda, kogukonna ja maailma jätkusuutlikku arengusse panustada. Eesti kogenud koolitajad selgitavad Gaia hariduse nelja aspekti sisu ja näitavad, kuidas käsitleda neid huvihariduse kontekstis ning ÜRO säästva arengu eesmärkide täitmisel. Raamat on mõeldud peamiselt inspiratsiooniallikaks ja toetavaks abimaterjaliks huvihariduse spetsialistidele, aga ka tavakooli õpetajatele, kes soovivad oma tunde sisukamaks ja tõhusamaks muuta. Kogumik pole n-ö kokaraamat, pigem Gaia hariduse printsiipide tutvustus nende olulisuse ja seoste selgitusega. Oma õppeprogrammid peab iga õpetaja koostama ise, raamat on raamistik, millele oma tegevuse kavandamisel toetuda.

  • Raamatute väljaandmist on toetanud Euroopa regionaalarengufondi programm TeaMe+.
  • Raamatud leiab Eesti teadusagentuuri veebist.
  • Jagame huvilistele tasuta paberraamatuid, kuniks neid jätkub. Oma soovist palume teada anda veebivormi kaudu https://bit.ly/3lmMyFs.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!