Tervislik ja õnnelik muuseum

11. sept. 2020 Marleen Soosaar Eesti Tervishoiu Muuseumi haridus- ja teenustejuht - Kommenteeri artiklit
Virtuaaltunni „Minu muutuv mina“ köögipool. Foto: Tervishoiumuuseum

Märkamatult on möödunud viis aastat tervisemuuseumi püsinäituse „Avameelselt Sinu kehast“ avamisest 2015. aasta mais. See on olnud sisukas aeg – palju külastajaid, vastastikku arendav koostöö kooligruppidega, vahetuvad aastanäitused, virtuaaltuurid ja üle 20 muuseumitunni, mis on nüüd osaliselt kättesaadavad veebis.

Püsinäitus räägib avameelselt inimesest

Näituse anatoomiaosa tutvustab inimese keha ehitust ja toimimist. Kasutame esemelisi eksponaate (mulaaže ja palsameeritud päris elundeid – plastinaate), selgitavaid skeeme, elektroonilisi ja interaktiivseid eksponaate, audiovisuaalseid lahendusi. Püsinäituse teine osa räägib teemadest, mis inimeseks olemisega kaasas käivad: sünd, seksuaalsus, sõltuvused, vananemine ja surm.

Muuseumis saab valida üle 20 muuseumitunni vahel

Meie tunnid on loodud õpilasekeskselt eesmärgiga üheskoos avastada, mõtiskleda ja mängida. Õppimine on tervishoiumuuseumi ainulaadses keskkonnas huvitav ja lõbus, tegutsemisrõõmu jagub igas vanuses õppijatele. Muuseumi haridustegevus on kooskõlas riikliku õppekavaga, toetades üldpädevuste arendamist ning lõimides nii LTT- kui ka sotsiaal- ja kunstiaineid. Murdeea muutustest arutamiseks alustasime kevadel „Minu muutuv mina“ virtuaaltunniga. Tunni eeltegevused on meie e-õppe veebis ja videokõne muuseumiga aitab murdeea muutuste teemal väikeses grupis lihtsalt ja arusaadavalt arutleda. Loomisel on iseõppetöölehed, mis toetavad iseseisvat uurimist ja õppimist muuseumis.

Õnn muuseumis

Märtsis 2021 avame aastanäituse „Palju õnne!?“, kus uurime, mis teeb inimesed õnnelikuks ja aitame leida vastused heaolu ning vaimse tervisega seotud küsimustele. Peamine eesmärk on tõsta laste ja noorte teadlikkust vaimse tervise tähtsusest ja hoidmisest. Näitusega kaasnevates muuseumitundides räägime vaimse tervise tugevdamisest, tasakaalu leidmisest, õnneotsingutest ning positiivse psühholoogia alustest. Soovime innustada noori rääkima avatult vaimse tervise teemadel oma pere ja sõpradega.

Tervishoiumuuseumist tervisemuuseumiks

Kasutame viimasel ajal sotsiaalmeedias oma postituste juures teemaviidet #tervisemuuseum. Tõepoolest, muuseum muudab, täpsem on öelda täpsustab oma nime. Lisaks tervise hoidmisele räägime, millest inimene koosneb, kuidas töötab ja mil viisil saame ise oma füüsilist ja vaimset tervist ning heaolu mõjutada. Usume, et tervisemuuseum kajastab paremini meie missiooni avada inimeseks olemise ilu, võlu ja valu. Peatselt valmib meie uus koduleht ja hakkame tutvustama oma uut nägu. Muuseumi sisu jääb samaks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!