VAT Teatri sügises on kolm uuslavastust

25. sept. 2020 Tiiu Talvist VAT Teater, korraldus- ja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Henessi Schmidt ja Karmo Nigula (Eesti Draamateater) nimiosalistena lavastuses „Romeo ja Julia“. Foto: Siim Vahur

Kui VAT Teatri 34. hooaeg avati suure ja visuaalse uuslavastusega „Romeo ja Julia“ Vaba Lava teatrikeskuses, siis edasi toimetame jälle koduses rahvusraamatukogu majas ning toome publiku ette lavastused, mis kevadel esitlemata jäid.

3. oktoobril esietendub rahvusraamatukogu Tornisaalis kevadest sügisesse lükkunud lavastus „Sõjasõltlane“. Lavastuse alus on rindeoperaator Jon Steele’i 2002. aastal ilmunud ülemaailmne bestseller, kus autor kirjeldab oma kutsumuse saatanlikku ja samas erutavat olemust. Töö rindeoperaatorina viis teda ühest kriisikoldest teise. Vaid loetud meetrid muutsid tsiviliseeritud linnatänava sõjatsooniks, kus iga järgnev sekund võis osutuda viimaseks. Operaatorina oli Steele’i ülesanne aga unustada igasugune alalhoiuinstinkt ning söösta otse kuulirahe keskele, sest kogu maailm pidi nägema, mida sõda inimestega teeb. Loo lavastab filmirežissöörina tuntud Sulev Keedus, mängivad Kristo Viiding (Eesti Draamateater) ja Karolin Jürise.

Lood tallinlaste elust

12. novembril saab rahvusraamatukogu Teatrisaalis likvideeritud veel üks kevadest jäänud võlg – publiku ette jõuab autori-lavastaja Helen Rekkori algupärane lavalugu „Tallinnville“. See on põimik haaravatest, hirmutavatest ja hurmavatest lugudest ühes pealinnas. Elu metropol Tallinnville’is tekitab uinutava illusiooni anonüümsusest – armutakse, reedetakse, luuakse ja lõhutakse, suutmata päriselt märgata, kuidas iga tegu mõjutab suurt tervikut. Inimesed on loodud vigu tegema. Ja masinad neid vigu igaveseks salvestama …

Osades Henessi Schmidt, Piret Krumm, Ago Soots ja Margo Teder.

VAT Teatri haridustegevused saavad kümneaastaseks

VAT Teatri üks missioon on alati olnud luua noorele vaatajale tähenduslikke lavastusi, töötubasid ja abimaterjale. Sel hooajal pakume haridustöötubasid ja muid lisategevusi juba kümnendat aastat. Kui etendus annab kunstilise elamuse ja puudutab hinge, siis haridustegevused aitavad mõtestada nähtu tähendust ning luua sideme oma elu ja valikutega. Oleme üles ehitanud mitmed toimivad paketid ning samas jätnud ruumi ka paindlikkusele ja uutele kombinatsioonidele. Uue paketina näiteks lisandub meil kirjutamistöötuba „VATinaarium“ pärast „Romeo ja Julia“ lavastuse vaatamist.

Avame keerulisi teemasid

Samas jätkame sihikindlalt tabude ja keerulisemate teemade avamist. .„Kas kalad magavad?“ (leina temaatika) juurde pakume „VATinaariumit“, „#kaotamindära“ (küber- ja koolivägivald) juurde foorumtöötuba „Noor virtuaalmaailmas“ ja „Kiskja“ (seksuaalvägivald) juurde töötuba „Seksuaalsus ja meie õigused“.

Kõigi nende lavastuste juurde oleme loonud ka kirjaliku materjali, mis on allalaaditav kodulehelt ja sisaldab artikleid, küsimusi klassiruumis analüüsimiseks ja palju muud. Pärast etendusi „Pál-tänava poisid„ ning „Müller peab lahkuma!“ sobib hästi foorumteater ning lavavõitluse töötuba on sobilik enne või pärast „Pál-tänava poiste“ teatrikülastust.

Lisaks on meil veel mitmeid vahvaid töötubasid (nt flamenkotants, lookirjutamine ja improteater), mis sobivad eri sündmuste rikastamiseks ja ka jätkutöötubadena. Tegevused on mõeldud kõigile lastest täiskasvanuteni ning teostatavad eri keeltes. Silmas pidades muutunud olusid, on hea teada anda, et meie kirjutamistöötoad ja seksuaalõiguste töötuba on täiesti vabalt tehtavad ka veebi teel.

Kodulehel on materjalid, kust leiab soovitusi, kuidas ühendada õppeaineid ja koolisündmusi lavastuste ning töötubadega. Toodud on ka töötubade side põhikooli ja gümnaasiumi riikliku õppekava läbivate teemadega. Lähemalt saab uurida kodulehelt rubriigist „Õpetajale“.

Ootame pileteid vahetama!

Teatrietenduste poole pealt tuletame veel kord meelde, et kõikide kevadel ära jäänud etenduste piletid vahetame ümber sama lavastuse etendustele, mis toimuvad kuni 31.12.2020. Kuna aeg läheb ruttu ja nii mõnigi lavastus etendub meil ainult paar korda kuus, soovitame leida vahetuseks sobilik etenduse kuupäev nii ruttu kui võimalik. Aasta lõpu poole ei tarvitse vahetusvõimalusi enam piisavalt palju olla.

Kui soovite pileteid vahetada või vajate lisainfot, siis kirjutage julgesti kristin@vatteater.ee.

Kõigest uuest, aga ka juba eelmisel hooajal kavas olnud lavastustest ja töötubadest lähemalt meie kodulehelt www.vatteater.ee.

Täname koostöö eest ja püsime terved! PuudutaVAT Teatrit!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!