Tartu ülikooli kunstimuuseumi oktoobrikuu kunstikolmapäevadel saab tutvuda Eesti nüüdisaegse ehtekunstiga

13. okt. 2020 Tartu Ülikooli muuseum - Kommenteeri artiklit

Sigrid Kuusk. Trouble moon No.1. Nahk, teras, kuubiktsirkoonia, hõbe.

Tartu ülikooli kunstimuuseum korraldab oktoobris kaks kunstikolmapäeva, mille käigus saab tutvuda noorte Eesti ehtekunstnike loominguga ning kuulata mõtisklusi ehete tähtsusest ja nende valmistamise materjalidest.
14. oktoobril toimuval kunstikolmapäeval peavad Eesti kunstiakadeemia ehtekunsti magistrandid Sigrid Kuusk ja Liisbeth Kirss loengu „Kohatu sära“. Tavapäratu loominguga ehtekunstnikud mõtisklevad silmatorkavate ehete väe üle igapäevaelus. Nad otsivad loengus vastuseid küsimustele, kas kohatu valiku pelgamine jätab ehte kandja ilma isiklikust kunstikogemusest ning kuidas võimendavad unikaalsed ehted meie argisuhtlust ja enesekindlust.
21. oktoobri kunstikolmapäeval peavad ehtekunstnikud Merlin Meremaa-Piho ja Triin Kukk ettekande hapruse teemal. Oma loomingu kaudu tutvustavad nad tugevuse sümboliks ja igaviku sünonüümiks peetavaid materjale – rauda ja kivi – ning räägivad nende omadustest, mis jäävad sageli meie silmade ees varjatuks.

Kunstikolmapäevad algavad kell 17.15. Pilet maksab 3 eurot, Tartu ülikooli töötajatele ja üliõpilastele on osalemine tasuta. Loengutele on vaja ette registreeruda.
Loengud toimuvad seoses Tartu ülikooli kunstimuuseumis kuni märtsikuuni eksponeeritava näitusega „Kivilõikekunsti lummus. Morgenstern 250“, mis tutvustab vana kunstiliiki – kivilõikekunsti ehk glüptikat, mis on olnud läbi aegade kasutusel ka ehtekunstis.
Näitus on pühendatud kõnekunsti, klassikalise filoloogia, esteetika, kirjandus- ja kunstiajaloo professori ning Tartu ülikooli kunstimuuseumi ja raamatukogu rajaja ning kauaaegse juhi Johann Karl Simon Morgensterni 250. sünniaastapäevale. See võimaldab heita pilgu Tartu ülikooli ajalukku ja ülikooli kunstimuuseumis hoiul olevale gemmide kollektsioonile, mis on üks Eesti suurimaid. Eksponeeritud on 15 000 gemmi, graafikateost ja vääriskive.
Tartu ülikooli kunstimuuseumi kunstikolmapäevade eesmärk on tutvustada mitmesuguseid kunsti-, kultuuri- ja ajalooteemasid. Kunstikolmapäevad toimuvad sügisest kevadeni.

Lisateave www.kunstimuuseum.ut.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!