Ene Mihkelsoni selts kutsub õpetajaid koolitusele ja õpilasi esseid looma

2. okt. 2020 Aija Sakova Ene Mihkelsoni selts - Kommenteeri artiklit

Ene Mihkelsoni selts korraldab 22. oktoobril Tartus Eesti kirjandusmuuseumis gümnaasiumiõpetajatele kirjandusteksti süveneva lugemise koolituse „Mihkelsoni lugedes: süvenemise ja aeglustamise viisid“. Eesmärk on taasteadvustada süveneva tekstikäsitluse kaalu kooli kirjandusõpetuses. Ühtlasi toetab koolitus õpilaste ettevalmistust järjekordseks tõlgenduskonkursiks „Mihkelsoni lugedes“, kuhu oodatakse töid 2021. aasta 1. veebruariks.

Koolitajad on kirjandusteadlased Tiina Kirss ja Aija Sakova.

Koolitus kestab viis akadeemilist tundi. Osavõtjad saavad asjakohase tõendi.

Registreerimine kuni 10. oktoobrini http://www.enemihkelsoniselts.ee/haridusprogramm/opetajate-koolitus-2020.

Tõlgenduskonkurss „Mihkelsoni lugedes“

Ene Mihkelsoni selts kuulutab välja gümnaasiumiõpilaste konkursi „Mihkelsoni lugedes“, kuhu ootame Ene Mihkelsoni (1944–2017) loomingut tõlgendavaid esseid ja audiovisuaalseid tekste.

Tänapäeval, „kiirete“ tekstide ja „kiirlugemise“ ajal on väga tähtis pöörata tähelepanu süvenevale, teksti sisenevale lugemisele. Ene Mihkelsoni looming annab selleks viljaka võimaluse.

Ootame konkursi esseedelt ja audiovisuaalsetelt tõlgendustelt Mihkelsoni luuleteksti(de) ja lugeja vahel kujunenud sidemete ja seoste isikupärast sõnastamist (essee) või n-ö tõlget helisse ja pilti (audiovisuaalne klipp).

Interpreteeritava(d) teksti(d) Mihkelsoni loomingust valib õpilane.

Essee eeldatav pikkus on kuni kaks A4 lehekülge, audiovisuaalse klipi pikkus on 2–3 minutit.

Töid hindab Ene Mihkelsoni seltsi liikmetest koosnev žürii.

Konkursi tööd palume saata 1. veebruariks 2021 aadressil info@enemihkelsoniselts.ee.

Eraldi hinnatakse esseid ja audiovisuaalseid tõlgendusi. Võitjad tehakse teatavaks 1. märtsil 2021.

Silmapaistvamad Mihkelsoni loomingu tõlgendajad ja nende juhendajad kutsutakse Tartusse, kus žürii liikmed jagavad tagasisidet ja nõu avaliku esinemise ja/või audiovisuaalse tõlgendusloome kohta. Parimate esseede ja audiovisuaalsete tõlgenduste autorid saavad oma tööd esitada Ene Mihkelsoni sünnipäevakonverentsil oktoobris 2021 Tartus.

Parimate tööde juhendajaid autasustab EMS rahapreemiatega.

Vaata ka http://www.enemihkelsoniselts.ee/haridusprogramm/tolgenduskonkurss-2021.

2019. aasta parimaid tõlgenduskonkursi töid saab näha ja kuulata Ene Mihkelsoni Seltsi Youtube’i kanalil https://www.youtube.com/channel/UCh0f7IBTRps-WyUzCUzmG9A/videos?disable_polymer=1.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!