Aleksander Sibulale pühendatud erialapäev keskendub noortekirjandusele

4. nov. 2020 Tallinna Keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Reedel, 6. novembril toimub Tallinna keskraamatukogus traditsiooniline Aleksander Sibulale pühendatud erialapäev, millest saab osa veebiülekande vahendusel.

Tänavusel erialapäeval on tähelepanu keskmes noored lugejad ja noortekirjandus. Vestlusringides arutavad kirjanikud, kirjandusspetsialistid ja eri valdkondade eksperdid noorte lugemuse üle. Luubi alla võetakse kooli soovituslik/kohustuslik kirjandus, noorte lugejate motiveerimine ning raamatute eakohasus ja raamatukogu roll laenatavate raamatute ealise sobivuse jälgimisel. Erialapäev pakub eri vaatenurki noorte, noortekirjanduse, raamatukogude ning nende kõigi kolme sidumise teemadel. Mõlemas vestlusringis osaleb ka raamatukogu noor vabatahtlik, et tuua arutellu noorte enda seisukohad.

Erialapäeva esimene vestlusring „Raamatud on ohtlikud?“ käsitleb teemat, mis on raamatukoguhoidjatele üsna sageli murekohaks. Milliseid raamatuid tohib mis vanuses lugejatele soovitada? Kas raamatukoguhoidja võib keelata raamatu laenamist, kui ei pea seda laenajale eakohaseks? Kas raamatutel peaks olema vanusepiirang? Need küsimused kerkivad esile just noortekirjanduse puhul, sest lugeja ei ole enam laps, aga ka täiskasvanu veel mitte. Samuti on küsimus, kuidas leida kesktee raamatukogu, noorte valiku ja lapsevanemate tõekspidamiste vahel, eriti kui raamatutes käsitletakse õudust, seksuaalelu, meelemürke ja ebaseaduslikke tegevusi. Vestlusringi juhib eesti kirjanduse uurija Jaanika Palm. Vestlusringis osalevad Rahva Raamatu kirjastaja René Tendermann, luuletaja ja kirjandusteadlane Berit Kaschan ning näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp.

Erialapäeva teises vestlusringis „Kohustuslik kirjandus on halb?“ arutletakse kohustusliku kirjanduse vajalikkuse, eakohasuse ja tänapäevasuse üle. Kumb on olulisem, kas õpetada noor klassikalist kirjandust tundma või lugemist armastama, või on ikkagi mõlemad koos võimalikud? Kas klassikaliste teoste tundmaõppimiseks peab need kõik tingimata läbi lugema? Kuidas äratada noortes huvi raamatute vastu? Kuidas toetada Eestis noortekirjanduse kirjutamist, tõlkimist ja väljaandmist? Vestlusringi juhib kirjanik, raamatukoguhoidja ning laste- ja noortekirjanduse spetsialist ja uurija Krista Kumberg. Vestlusringis osalevad haridus- ja teadusministeeriumi alus- ja põhihariduse osakonna nõunik Pille Liblik, kirjanik Sass Henno ning kirjanik ja eesti keele ja kirjanduse õpetaja Kristiine Kurema.

ALEKSANDER SIBULALE PÜHENDATUD ERIALAPÄEVA KAVA
10.30‒10.35 avasõnad ‒ Kaie Holm, Tallinna keskraamatukogu direktor

10.35‒12.35 vestlusring „Raamatud on ohtlikud?“: Jaanika Palm, René Tendermann, Berit Kaschan, Rita Rätsepp

12.35‒13.05 kohvipaus

13.05-15.05 vestlusring „Kohustuslik kirjandus on halb?“: Krista Kumberg, Pille Liblik, Sass Henno, Kristiine Kurema

15.05‒15.10 päeva kokkuvõte

Erialapäeva veebiülekanne toimub Tallinna keskraamatukogu YouTube’i kanalil.  

Erialapäeva läbiviimist toetab kultuuriministeerium programmi „Raamatukogude arendamine“ kaudu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!