Avame kaardid! Metafoorikaardid käivitavad õpetaja ja õpilaste fantaasia

13. nov. 2020 Kaire Viil 7. taseme täiskasvanute koolitaja, lektor, coach - Kommenteeri artiklit

Suurem osa õppijatest on nägemismäluga, kelle jaoks ütleb pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna. Seetõttu on õppimisel abi nii piltidest kui metafoorikaartidest, mida saab kasutada õppetundide igas faasis: häälestumisel, teema kokkuvõtmisel ja tunni lõpetamisel.

Metafoorikaardid käivitavad õpetaja ja õpilaste fantaasia. Isegi kui inimene ei ütle kõiki mõtteid kohe välja, on ta need ajju talletanud ning võib nende juurde hiljem tagasi tulla ja need lõpuni selgeks mõelda. Tunni alguse harjutus võib olla sõnastatud lihtsalt: „Milline kaart kujutab sinu jaoks tänast teemat?“ Tunni lõpus saab esitada samuti lühikese küsimuse: „Kuidas sa end nüüd (selles teemas) tunned?“ 

Metafoorikaartide harjutused toidavad inimeste enesekindlust

Õpilased on nentinud, et tänu harjutusele metafoorikaartidega õppisid nad teineteist paremini tundma ning üllatusid, et muidu nii vaikne kaaslane kõneles nende abil särasilmil ning lennukate mõtetega. Nende abil saavad ka tagasihoidlikumad õpilased harjutada elus vajalikku avaliku esinemise oskust.

Metafoorikaartide, piltide või fotodega oma väärtustest või hoiakutest kõnelemine on jõukohane igaühele: õppija tunneb end nende abil kompetentsena. Kaardiharjutus toetab ka õppijate autonoomiatunnet – igaüks otsustab, millise fantaasiapildi ta valib ja kuidas seda tõlgendab. Mängulised võtted meeldivad pea kõigile.

Tagasiside õppijatelt

Metafoorikaardid võivad jätta toreda ühismälestuse tunnist ning õppijad nendivad, et nende õpingukaaslased on põnevad inimesed. Minu õpilased on andnud sel sügisel kaardiharjutuste kohta innustavat tagasisidet. Nad on öelnud, et valitud pilt käivitas mõtlemise ning andis suure auditooriumi ees esinemise julgust.

Õpilastele olid metafoorikaardid ja ajakirjafotod tõeline avastus ning nad olid üllatunud, et õppimisele saab ka niiviisi läheneda. Esialgu pani mõne kaaslase pildivalik imestama, kuid öeldi, et harjutus aitas leida põnevaid seoseid ning märgata ja tunnustada teistmoodi mõtteviisi.

Metafoorikaartidega lahenduste otsimine

Metafoorikaarte saab kasutada ka rühmatöös. Näiteks leitakse pildid, mis kujutavad eesmärgi poole liikumises olulisi verstaposte, ning lisatakse pildid, kus on lahendused, kuidas eesmärkide poole jõuda.

Rühm saab oma tegevust analüüsida, kui valib pildi, mis kujutab nende praegust olukorda. Seejärel otsustatakse, millisel pildil on kujutatud soovitud tulevik, ning valitakse kaardid või fotod, kuidas sinna jõuda.

Olen märganud, et metafoorikaardid või ajakirjafotod käivitavad inimeste loovuse ning sõnadega välja öeldud tunded korrastavad mõtlemist. Õppijad saavad oma välja öeldud ideedest eduelamuse ning kaardiharjutusega saab luua rühmas turvalise hinnanguvaba õpikeskkonna. Lõigake julgelt pilte ka ajakirjadest, nii saate toreda metoodikavõtte lausa tasuta.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!