Eesti elanike usaldus teaduse vastu on väga kõrge

13. nov. 2020 Eesti Teadusagentuur - Kommenteeri artiklit

Eesti elanike usaldus teaduse vastu on väga kõrge (78%) ja enamik eestlastest peab teadlasi ekspertideks, selgub Eesti teadusbaromeetri värskest raportist, milles uuriti Eesti inimese isiklikku suhet teadusega ning hinnanguid teaduse seostele ühiskonnaga. Uuringu autorid annavad ka soovitusi poliitikutele, teadlastele ja teaduskommunikatsiooniga tegelejatele.

„Nii kõrge usaldus teaduse ja teadlaste vastu näitab, et Eestis elavad teadususku inimesed,“ märkis Eesti teadusbaromeetri uuringu juhtivautor Mare Ainsaar, Tartu ülikooli sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika vanemteadur.

Eestis on väga suur toetus ka teaduse finantseerimisele ja teaduspõhisele ühiskonnale. „See tunne, et eestlased on teadususku, oli meil ka varem. Osalt võib seda ehk seletada sellega, et uuring sattus üleilmse pandeemia aega, kus enamiku inimeste pilk oli pööratud teadlaste poole. Samas näitavad kõik uuringu tulemused, et Eesti elanikud on teaduspõhise ühiskonna kodanikud,“ sedastas Eesti teadusagentuuri tegevjuht Karin Jaanson.

„Üllatavalt suur osa ehk 42 protsenti inimestest peab meedias olevat teadusteemalise info hulka ebapiisavaks ning suisa 82 protsenti leiab, et teadlased peaksid üldsust oma töö tulemustest senisest enam teavitama. See näitab, et teadlastel, teaduskommunikatsiooniga tegelevatel spetsialistidel ja ajakirjanikel on vaja väga palju tööd teha – Eesti inimesed ootavad teaduskajastusi!“ ütles teadusagentuuri teaduskommunikatsiooni osakonna juhataja Annely Allik.

Uuringu autorid annavad soovituse toetada teadlasi teaduse kommunikeerimisel nii riigi kui ka organisatsiooni tasandil. See tugi võib väljenduda nii kommunikatsioonispetsialistide suuremas panuses, rahas, ajas, tehnilises teenuses jpm.

Uuring valmis valdkondliku teadus- ja arendustegevuse tugevdamise programmi RITA 4 tegevusena. Projekti eesmärk oli töötada välja metoodika, mis võimaldab Eestit võrrelda teiste riikidega ning tugineb osaliselt teiste riikide sarnastel baromeetritel. Projekti raames küsitleti 2020. aasta juulis telefoni teel tuhandet 16-aastast ja vanemat Eesti elanikku.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!