Jõulukuul sooja troopikasse 1.–4. klassi õpilastega

20. nov. 2020 Margit Hirv Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia loodushariduse spetsialist - Kommenteeri artiklit
Õpilased saavad ise meisterdada lõbusaid troopikaloomi ja jõulukaarte. Foto: Margit Hirv

Jõulukuul ootame 1.–4. klassi õpilasi osalema hariduslikus jõuluprogrammis „Sooja troopikasse“, mis toimub 1., 2., 8., 9., 10., 14., 16. ja 17. detsembril kella 10–12 Tartu ülikooli botaanikaaias. Praegu on veel vabad 1., 2., 9. ja 16. detsember, kuhu saab klassiga tulla.

Õppeprogrammil saavad osaleda I kooliastme (1.–4. klass) rühmad suurusega 10–24 õpilast ja õpetaja. Õppeprogramm kestab 2 tundi (120 minutit) ning maksab rühmale 125 eurot.

Õpilastele toimub ekskursioon botaanikaaia kasvuhoonetes, koos juhendajatega meisterdatakse vahvaid troopikaloomi ja jõulukaarte, mängitakse loodushariduslikku mängu ning saab vaadata botaanikaaia näitust.

Troopikaloodus on väga eriilmeline, varieerudes vihmametsadest kõrbeteni. Jõuluprogrammis „Sooja troopikasse“ saavad õpilased tutvuda troopikas kasvavate taimedega ja nende kohastumustega. Enamik troopikataimedest on lopsakad ja igihaljad. Tänu soodsatele tingimustele kasvavad taimed troopikas kiiresti, väikesel maa-alal on palju liike. Iseloomulik on roni- ja vääntaimede ning epifüütide rohkus. Programmi käigus saabki teada, kes on epifüüdid ja kes liaanid ning miks ja millistel taimedel on muundunud lehtedest moodustunud kannutaolised püünised.

Troopilistelt aladelt on pärit paljud toa- ja tarbetaimed. Jõuluprogrammis saab tuttavaks taimedega, mille maitset tunneme piparkookides: näiteks vanill, must pipar, kardemon, kaneelipuu. Tutvutakse ka igapäevaelus tarvitatavate troopikataimedega, nagu näiteks ananass, banaan, apelsinipuu, kookospalm, papaia jpt.

Programmi teises osas saavad õpilased ise meisterdada lõbusaid troopikaloomi ja jõulukaarte. Õppeprogrammis kasutatavad vahendid on individuaalsed ning kohapeal on olemas desovahendid. Jõuluprogramm lõppeb loodusharidusliku mänguga.

Lisaks on võimalus enne ja pärast programmi vaadata Tartu ülikooli botaanikaaia jõulunäitust.

Lisainfo ja registreerimine Margit Hirv, tel 523 9736, margit.hirv@ut.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!