Riigieksamite tulemused olid kevadisest eriolukorrast hoolimata head

18. nov. 2020 HTM - Kommenteeri artiklit

Riigieksamid toimusid eelmisel õppeaastal 24. korda ning olid sel aastal vabatahtlikud. Õpilastel oli võimalik sooritada eesti keele või eesti keele teise keelena ning matemaatika riigieksam. Inglise keele riigieksamit kevadel ei toimunud. Rahvusvahelised saksa, vene ja prantsuse keele eksamid toimusid juunis ja augustis. Väga hea inglise keele oskusega õpilastel oli võimalus osaleda ka rahvusvahelisel Cambridge English C1 Advanced eksamil.
Lisaks said soovijad sügisel teha lisaeksameid ‒ nii need, kes esmalt eksamit ei sooritanud, kui ka need, kes tahtsid oma tulemust parandada.

RAHVUSVAHELISTE VÕÕRKEELEEKSAMITE ja RIIGIEKSAMITE TULEMUSED

Alates 2012. a kevadest on saksa, vene ja prantsuse keele riigieksamid asendatud rahvusvaheliste eksamitega. 2019. aastast pakub haridus- ja noorteamet koostöös haridus- ja teadusministeeriumi ning rahvusvaheliselt tunnustatud testimisorganisatsiooniga Cambridge Assessment English Eesti gümnaasiumiõpilastele võimalust sooritada tasuta inglise keele Cambridge English: C1 Advanced eksamit.
Saksa keele Goethe-Zertifikat B1- ja B2-taseme eksamid viidi läbi 8.‒11. juunini. Kõik õpilased saavutasid keelediplomiks vajaliku tulemuse: B1-taseme sai 18 ning B2-taseme 11 eksaminandi. Saksa II astme keelediplomi eksamil osales 73 õpilast kaheksast koolist, kellest 26 saavutas B2-taseme ja 29 C1-taseme. Tallinna saksa gümnaasiumi saksa üldise kõrgkooliküpsuse eksamil osales kevadel 17 õpilast, kes kõik saavutasid kõrgeima võimaliku ehk C1-taseme.
Vene keele rahvusvahelisel B1-taseme eksamil osales eelmisel õppeaastal 15 eksaminandi, kõrgeim tulemus oli augustis toimunud eksamil 576 ja madalaim 295 punkti 610-st. Eksami keskmine tulemus oli 73,2%. B1-taseme tunnistuse said 47% eksami sooritanutest. B2-taseme eksamil osales 85 eksaminandi, nende keskmine tulemus oli 511,9 punkti ehk 89%. 94% eksami sooritanutest said B2-taseme tunnistuse, ühele eksaminandile väljastati B1-taseme tunnistus. Üldjuhul näitavad B2-taseme eksami valinud eksaminandid väga head keeleoskustaset.

Prantsuse keele rahvusvahelised DELF scolaire B1- ja B2-taseme eksamid toimusid 3.‒7. augustini 62 õpilasele 14 koolist. B1-taseme saavutas 13 õpilast, B2-taseme 48 õpilast. B2-taseme keskmine tulemus käesoleval aastal oli 76,4 %.
Inglise keele rahvusvaheline Cambridge C1 Advancedi eksam viidi eelmisel õppeaastal läbi 18.‒30. novembrini 2019. a ja 13.‒21. juunini 2020. a. C1 Advanced sügissessioonist võttis osa 1738 ja kevadsessioonist 1148 eksaminandi. 469 neist saavutas C2-taseme, 1934 C1-taseme ja 467 B2-taseme. 16 (0,6%) eksaminandi tulemus jäi alla B2-taseme ja nad ei saanud eksamilt keeletaset tõendavat tunnistust. Üha kasvav huvi C1 Advancedi eksami sooritamise vastu ja fakt, et 2403 õpilast said C-taset tõendava tunnistuse, näitab, et üha suurema hulga Eesti õpilaste inglise keele oskus ületab õppekavas kehtestatud B-taseme.
Eesti keele riigieksamit tegi 6027 eksaminandi ja nende keskmine tulemus oli 61,6 punkti. Maksimumtulemuse ehk 100 punkti saavutas sel korral seitse õpilast, üks õpilane ei saanud ühtegi punkti ning eksam jäi tal sooritamata. Kõige rohkem oli eksaminandide hulgas neid, kelle tulemus jäi vahemikku 60–70 punkti. 80-punktine või kõrgem tulemus oli 1068 eksaminandil ning vähemalt 90 punkti sai 262 eksaminandi. Lugemisosa maksimumtulemuse (40 punkti) sai 127 eksaminandi ning kirjutamisosa maksimumtulemuse (60 punkti) 40 eksaminandi.
Eesti keele teise keelena riigieksamil osales 1779 eksaminandi. Eksami keskmine tulemus on 67,8 punkti. 100 punkti sai kuus eksaminandi. B2-taseme tunnistuse said need eksaminandid, kes saavutasid eksamil vähemalt 60% maksimumtulemusest. Sel aastal saavutas B2-taseme 69,3% eksamisooritajatest, eelmisel aastal 58,7% ning 2018. a 61,2%.
Matemaatika riigieksam
Gümnaasiumiastmes on õpilastel võimalik õppida kitsast (kaheksa kursust) või laia (14 kursust) matemaatikakursust. Kitsast matemaatikakursust õppinu võis valida ka laia matemaatikakursuse eksami ja vastupidi.
Kitsa matemaatika eksami keskmine tulemus oli 36,4 punkti. Tulemus on eelmise aasta tulemusega sarnane (2019 – 36,4 punkti). Sel aastal saavutas kitsa kursuse matemaatika eksamil 100 punkti üks eksaminand ja ühtegi punkti ei saanud 22 eksaminandi.
Laia matemaatika eksami keskmine tulemus oli 51 punkti. (2019 ‒ 51,1 punkti). Sel aastal saavutas laia kursuse matemaatika eksamil 100 punkti 13 eksaminandi ja ühtegi punkti ei saanud 20 eksaminandi.
Riigieksamite lisaeksamid toimusid 26. septembrist kuni 17. oktoobrini, osaleda võisid need, kes olid juba riigieksami varem sooritanud ja soovisid oma tulemust parandada kui ka need, kes riigieksameid varem teinud ei olnud. Eksameid sai teha viies linnas üle Eesti – Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis ja Jõhvis. Kokku osales viiel eksamil 549 eksaminandi.
Riigieksamite statistika
Riigieksamite statistikat ja koolide tulemusi saab vaadata Eksamite Infosüsteemist.
Vaata juhendit
Riigieksamite põhjalikumad analüüsid ainete kaupa
Eesti keel
Eesti keel teise keelena
Matemaatika


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!