Talendikeskuse veebiseminaril räägitakse andekuse testimisest

30. nov. 2020 MTÜ Eesti Talendikeskus - Kommenteeri artiklit

Väga sageli pöörduvad lapsevanemad ja koolid psühholoogide poole sooviga last andekuse suhtes testida, arvates, et „diagnoosita“ justkui ei tohi või ei saa lapse individuaalsust arvestavaid hariduskorralduslikke meetmeid või õppemeetodeid rakendada. Seetõttu on testimisega seotud küsimused MTÜ Eesti Talendikeskuse järjekordse avaliku seminari peateema. Veebiseminar „Testida või mitte testida ‒ selles on küsimus“ toimub 1. detsembril kl 17‒19 Zoomis.

Seminaril tulevad jutuks järgmised küsimused. Kas üldse testida ja kui, siis millal? Mida me testidega teada saame? Millised on ohud, mida andekate laste puhul testide täitmisel ja ka tulemuste tõlgendamisel silmas pidada (näiteks võimalik asünkroonne areng, varjatud õpiraskused, ASD, ATH jms)? Milliseid teste on Eestis kasutusel, kus ja kuidas testimisele pääseb? Mis on testimise alternatiivid? Jms.

Igal juhul on põhiline, et testimise tulemustest tehtaks tõepoolest järeldusi ja olukord muutuks lapse jaoks paremaks ning õpe talle sobivamaks. Nagu kommenteeris üks lapsevanem: „Ühelt poolt on see mind aidanud, andes mu sõnadele mingitki kaalu. Teisalt, kui õpetajad pole valmis (sageli pole neil ka aega) teistmoodi õpetama ja numbrite taha nägema või kui arvatakse, et 2. klassis andekas matemaatik enam 6. klassis ei ole andekas matemaatik, siis on see vaid paber minu riiulis.“

Seminaril osalevad ekspertidena kogemustega koolipsühholoogid Anu Pärn ja Airene Vaike Kumari ning aastaid andekate õppijate toetamise küsimustega tegelnud Viire Sepp. Oma kogemust vahendab lapsevanem ja õpetaja Merike Pedaste. Seminar toimub vaba arutelu ja küsimuste-vastuste formaadis, kaasa rääkima on oodatud kõik seminaril osalejad. Osalema ootame lapsevanemaid, pedagooge, tugispetsialiste, haridusametnikke jt huvilisi ‒ nii neid, kellel testimisega seotult endal kogemusi jagada, kui ka neid, kes end selle teemaga rohkem kurssi tahavad viia.

Uus haridusstrateegia suunab märkama ja toetama kõigi laste andeid. Samas aga tuleb tõhusamalt toetada niisuguseid lapsi, kelle võimed on eagrupi keskmisest oluliselt kõrgemad ning kes vajaksid samuti võimalust õppida neile sobivas tempos ja tasemel. MTÜ Eesti Talendikeskus on seadnud eesmärgi tõsta andekusalast teadlikkust ühiskonnas ning seega toetada laste annete arenguks soodsa keskkonna loomist kõikjal Eestis.

Lisainfot leiab Eesti talendikeskuse Facebookist @eestitalendid ja kodulehelt .


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!