Tehnikaülikooli teadusprorektor valiti Euroopa Komisjoni peateadusnõustajaks

24. nov. 2020 - Kommenteeri artiklit
Maarja Kruusmaa. Foto: Mihkel Maripuu / Eesti Meedia

Tallinna tehnikaülikooli teadusprorektor, biorobootika professor ning akadeemik Maarja Kruusmaa valiti nõustama Euroopa Komisjoni – kokku on neid nõunikke seitse. Tegemist on esimese eestlasega selles ametis.

Seitsmeliikmeline peateadusnõunike grupp annab Euroopa Komisjonile ajakohaseid ning erapooletuid soovitusi poliitikate väljatöötamiseks ja otsuste langetamiseks, samuti annavad nad nõu lõimimaks poliitikakujundamist ja teadust. Eelnevalt on peateadusnõustajad Euroopa Komisjoni nõustanud näiteks rahvastiku vananemise, küberkaitse, mikroplastist põhjustatud tervise- ja keskkonnariskide teemal.

Maarja Kruusmaa sõnul on see erakordne võimalus toetada Euroopa konkurentsivõimet sellega, et teaduspõhine nõu viiakse otse otsustajateni: „Ehkki teadus ei suuda tänapäeval enam ammu pakkuda lõplikke lahendusi, saab analüüsida ning viia otsustajateni parima sellel ajahetkel maailmas oleva teadmise.“

Maarja Kruusmaa kandidaatuuri esitas Eesti teaduste akadeemia, mille presidendi Tarmo Soomere sõnul on Maarja Kruusmaa valimine peateadusnõunikuks Eesti teadusdiplomaatia üks kõige suuremaid võitusid.

Tehnikaülikooli rektor Tiit Land lisab: „See on tunnustus tehnikaülikooli teadusmõtte tegelikule tasemele.“

Lisaks väljapaisvale kompetentsusele oma valdkonnas oli Euroopa Komisjoni kriteeriumiteks nõuniku valimisel oluline ka usaldusväärsus, kogemus, interdistsiplinaarsed teadmised ning kuulumine uue põlvkonna teadusliidrite hulka.

Maarja Kruusmaa on rahvusvaheliselt tunnustatud IT-teadlane, kelle uurimistöö teemaring on väga lai, ulatudes allveerobootikast kuni õppimisalgoritmideni. Tema jaoks on oluline teaduse populariseerimine ja tema panust on tunnustatud Eesti teadusajakirjanike seltsi sõbra auhinnaga Ökul, samuti on ta pälvinud Eesti Vabariigi teaduspreemia ning Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Tema eestvõttel loodi sel kevadel uus vabatahtlik veebialgatus ReaalAbi, mis aitas koroonakriisi ajal kokku 230 õpilast reaalainete kodutöödes.

Kruusmaal on üheksa patentset leiutist, ta on juhendanud 13 doktoritööd ning publitseerinud üle 130 teadusartikli.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!