Uuring: vähestel vanematel on aimu, mida noored tegelikult netis teevad

25. nov. 2020 Samsung Electronics Baltics - Kommenteeri artiklit

Eesti 1418-aastaste seas läbi viidud küsitlusest selgus, et 71% noorte hinnangul pole nende vanematel aimugi, mida nende lapsed netis teevad. Teisalt arvavad paljud, et vanemad ei mõistaks nende tegevust hukka, ja ligi pooled julgeksid digimaailmas ette tulevate probleemide puhul neist ka vanematele teada anda.

Tehnoloogiaettevõtte Samsung ellu kutsutud kampaanias „Õpilaste digitaalne IQ“ küsitleti kokku poolt tuhandet Eesti 14‒18-aastast noort küberruumi teemal. Selgus, et kuigi mõnes aspektis on noorte teadmised ja käitumine ohtude osas küberruumis küllaltki eeskujulik, siis kohati on jäetud enda turvalisuse tagamisel vägagi suured augud.

71% noortest tunnistas, et nende vanematel pole aimugi, millega nad digimaailmas tegelevad. Kui vanemad oleksid aga nendest tegevustest teadlikud, siis 23% noorte hinnangul ei kiidaks vanemad neid heaks. „Me ei uurinud täpselt, millised need hukka mõistetavad tegevused on, aga selline noorte hinnang näitab, et vähemalt nad teadvustavad endale n-ö heade ja kaheldavate tegevuste vahet,“ selgitas „Õpilaste digitaalse IQ“ programmi juht Egle Tamelyte.

Digimaailmas ette tulevate probleemide puhul ei anna sellest oma vanematele kunagi teada 54% noortest ning õpetajatele ei annaks sellest eales teada lausa 80%.

„Taas algava pingelise kaugõppe olukorras on kahetsusväärne, et nii paljud noored ei julge oma vanemate või õpetajate poole pöörduda. Kindlasti tuleks panustada tulevikus rohkem sellesse, et luua noortega usalduslikumaid suhteid digitaalmaailma vallas,“ märkis Tamelyte.

Uuringust selgus ka, et küberturvalisuse riskidest on noored enda hinnangul küllaltki teadlikud. 69% noortest märkis, et vanemad on neile piisavalt õpetanud ka käitumisreegleid ja tutvustanud netis varitsevaid ohte. Koolist ja õpetajatelt on ohtude kohta piisavalt infot saanud enda hinnangul 73% küsitlusele vastanutest.

Samsungi algatatud programmi „Õpilaste digitaalne IQ“ eesmärk on õpetada koolinoortele veebiloengute ja vestlusringide kaudu oskusi digimaailmas paremini hakkama saamiseks. Programmi raames on valminud ka mitmeid videoloenguid ekspertidega: https://digitaalneiq.ee/oppimine/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!