AHHAA kutsub noori nutikaid vidinaid looma

4. dets. 2020 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Rasmus Kask (14) oma konkursile esitatud vidinaga. Fotod: AHHAA

Teaduskeskus AHHAA kutsub 14–19-aastaseid nutikaid noori osalema lifehack-vidinate konkursil. Võistlusel osalemiseks tuleb välja mõelda, valmis ehitada ja üles filmida prototüüp vidinast, mis hõlbustab igapäevaelus mõnda liigutust või tegevust. Vidina loomist saab edukalt ka õppetööga siduda.

Prototüüp ei pea olema täiesti valmis ja töökorras, kuid piisavalt realistlik, et näitlikustada, milline on vidina tööpõhimõte ja mille jaoks see on mõeldud. Selgitused peavad ära mahtuma kuni kolmeminutilisse videosse.

„Andekust on erinevat,“ rääkis AHHAA juhatuse esimees Andres Juur. „On häid suhtlejaid, neid, kes kirjutavad hästi, ja ka neid, kes näevad igapäevaprobleemidele geniaalseid lahendusi. Meie otsime seekord Eestist noori, kellel on annet just igapäevaelu probleemide lahendamise peale.“

Ehkki konkursi tähtaeg on 9. jaanuar, on kiiremad ja innukamad oma võistlustööd juba esitanud.

„Töid on seinast seina,“ kirjeldas Andres Juur. „Vanaisa traktorist tehtud veelaua vintsist kuni õues raamatulugemise vihmavarjuni. Sinna vahele jäävad mobiiltelefoni laadimisjaamad ning näiteks telefoni kõlakoda. Selle võistluse puhul on lihtsus ja praktilisus esmatähtsad. Kui mingi vidin lahendab sinu jaoks mõne igapäevaprobleemi, siis tee sellest mobiiliga video ja saada meile. Nii lihtne ongi.“

Vidinate konkurssi saab edukalt lõimida õppetöösse. Uue ja praktilise muusikariista eest võib ka muusikaõpetusse hinde saada.

Tartu Tamme kooli füüsikaõpetaja Kairi Möller soovitab vidina loomist siduda näiteks 8. klassi mehaanika ja 9. klassi elektriõpetuse teemadega või vormistada loovtööks. Samuti on see põnev väljund teaduse, leiutamise või meisterdamisega seotud huviringidele. Vidina esitlemine annab võimaluse teha käsi valgeks turundusmaastikul.

Kolmandat aastat füüsikaõpetajana alustanud Kairi Möller on seitse aastat töötanud AHHAA-s. Ta on leiutamist nooremate lastega katsetanud ringitunnis ja suvelaagris ning innustab oma õpilasi osalema ka lifehack-vidinate konkursil.

„Lisaks huvitavale kogemusele on ka auhinnad üsna magusad,“ sõnas Möller. Esikoht saab peo peale 3000, teine koht 2000 ja kolmas koht 1000 eurot.

Kõige aktiivsema osalusega koolile läheb AHHAA eriauhind – teaduskeskus tuleb aasta jooksul teie sündmusele tegema võimsat sõud, kus on pauku, plahvatusi ja aegade efektsemaid teaduskatseid.

„Konkurss pakub noortele suurepärase võimaluse astuda inseneride ja leiutajate kingadesse,“ arvab Kairi Möller. „Mõelda välja midagi uut, põnevat ning igapäevaelus kasutatavat ajal, mil tundub, et iga töö tegemiseks on juba välja mõeldud oma vidin ning iga asja kasutamiseks on YouTube’is olemas selgitav video. See konkurss annab võimaluse kasutada loovust ning loomingulisust, katsetada ja eksperimenteerida ning panna ennast proovile.“

Konkursil võib osaleda üksi või kuni viieliikmelise tiimina. Vidin peab olema originaallooming ega tohi olla varem mõnele teisele üleriigilisele konkursile esitatud. Võistlusele võib saata ka mitu ideed.

Konkursi tingimustest loe täpsemalt https://ahhaa.ee/et/lifehack.

Konkursi korraldamist toetab Eesti teadushuvihariduse liit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!