Õpetajate Leht 18. detsembril

16. dets. 2020 - Kommenteeri artiklit

Õpetaja oluline oskus on abivajavat last märgata

Alates eelmisest õppeaastast on Tallinna ülikooli õpetajakoolituse magistriõppe õppekavas esmakordselt vaimse tervise esmaabi teemad. Noorte jagatud kogemuslood näitavad ilmselgelt, et vaja on neid olnud ammu.

Pedaste küsib. Ja Pedaste ka vastab

Kui mees on haridusteadlane ja naine kooli õppejuht, millest siis kodus räägitakse? Ikka haridusest! Õpetajate Leht istuski ühel õhtul „salakuulajana“ Tartu ülikooli haridustehnoloogia professori, Pedagogicumi juhataja Margus Pedaste ja Tartu Kivilinna kooli õppejuhi Küllike Pedaste Zoomi-toas ning jäädvustas kõneluse.

Teistmoodi jõulud ja õuepeod

Ettevalmistused pühadeks algasid lasteaedades juba ammu ja käes on pidude aeg. Luunja Midrimaa lasteaias peeti jõulupeod õues, üks toredam kui teine.

Jõustava õpikeskkonna mudel kutseõppes

Viimastel aastatel on haridusteadlaste tähelepanu pälvinud selline mõiste nagu jõustav õpikeskkond. Tartu ülikooli õppejõud Liana Roos ja Karmen Trasberg tutvustavad Belgia haridusteadlase Inge Placklé ja tema kolleegide jõustava õpikeskkonna mudelit, mis on koostatud just kutseharidust silmas pidades.

Sotsiaalpedagoogi vaade kaasavale haridusele: mitme teraga mõõk

Sotsiaalpedagoog Iiri Saar näeb praegu teostatavat kaasavat haridust sageli kui rööprähklemist maavärina epitsentris. Selle elluviijaks tavakoolis on õpetajad, kellelt oodatakse multitalendioskusi, ja tugimeeskonnad, keda on lihtsalt liiga vähe. Õpetaja tavakoolis rööprähkleb oma võimete piiril ja palub abi, või on seda oodates juba sisimas loobunud ning tema töömotivatsioon langeb. Saare arvates on kaasav haridus kui riiklik hariduse juhtväärtus praegu vaid poolik lahendus: väljastpoolt tulevate ootuse ja jutu tasandil on see suuresti deklaratiivne, aga reaalsuses toimib halvasti.

Haapsalu KHK jagas digiõppe kogemusi

Haapsalu kutsehariduskeskus sai uue kogemuse, kui korraldas veebis rahvusvahelise projektikohtumise. Haapsallased tutvustasid nelja Euroopa riigi kolleegidele digivõimalusi õppetöös.

Teatristuudios mängitakse päris elu

Pärnu kunstide koolis tegutseb teatristuudio, mida juhib näitleja ja õpetaja Rein Laos. Tema põhimõte on suunata lapsi teatri kaudu eluliste teemade juurde, mis neid huvitavad, ja anda vastuseid küsimustele.

Diskrimineerimine on keelatud!

Soome õpetajate häälekandja Opettaja on võtnud vaatluse alla õpetajatele osaks saanud diskrimineerimise. Sarja esimeses loos räägitakse erinevatest vormidest, kuidas õpetaja võib olla diskrineerimisega seotud, ja antakse nõu, mida teha, kui tunned, et sind on töökohas ebaõiglaselt koheldud.

Tagasivaade ettevõtlusõpetaja meistriklassi programmile

Ettevõtlusõppe programmi „Edu ja tegu“ raames anti haridusvaldkonna töötajatele võimalus osaleda ettevõtlusõpetaja meistriklassi programmis.

Lindi lapsed läksid kaugõppele jõulumeeleolus

Kui selgus, et koolidele kehtestatakse koroonapiirangud, asusid Lindi lasteaia-algkooli õpetajad nobedalt tegutsema. Jõulupeoks kavandatud õpetajate lavastusest tehtud film monteeriti kiiresti kokku ja kõik, mis jõulupeoks oli plaanitud, viidi ellu nädal varem. Pidu koos jõuluvana ja filmivaatamisega toimus enne, kui lapsed koduõppele jäid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!