Tallinna keskraamatukogu kuu raamat: Barbora Kurcova „52 loodusest inspireeritud käsitööprojekti: põnevaid meisterdusi kogu aastaks“ (2020)

18. dets. 2020 Jana Orion Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Autor ütleb enda kohta muigega, et on korilane, kes juba väiksest saati armastanud oma jalutuskäikudelt silma jäänud toredaid leide – tammetõrusid, kastanimunasid, kivikesi, teokarpe – taskusse pista. Tema sõnul võib oma loomingulisuse rakendamine osutuda rasketel aegadel lausa pääseteeks, et elumuredest üle saada. Hakates meisterdamisprojektide jaoks sihipäraselt loodusest materjale otsima, avanes terve põnevate värvitoonide ja tekstuuride maailm.

Looduslike materjalide eelis on, et need on kättesaadavad kõigile nii kättesaadavuse kui taskukohasuse poolest. Materjali saab koguda kõikjalt igapäevaste käikude kõrvalt, hoia ainult silmad lahti. Autor paneb vaid teistele „korilastele“ südamele suhtuda loodusesse austavalt. See tähendab, et kui materjal on niisama maas, võid võtta palju soovid, kui see on aga elus (sh taimed), võta vaid nii palju, kui vajad. Kui aga näed põnevat materjali kellegi aias, siis jäta võtmata (lk 5). Autori südamlik suhtumine kumab läbi kogu raamatu tekstidest: eessõna asemel seisab „Saame tuttavaks“, kevadise pärja alustamise juures aga küsib ta lugejalt „Talvepärga mäletad?“ ja annab siis lehekülje numbri.

Raamat järgib looduse aastaringi, meisterdamisideed on rühmitatud aastaaegade järgi. Sisukord on kujundatud eri värvi lehekülgedel pildikestena, võttes sel moel küll raamatus rohkem ruumi, olles samas visuaalselt informatiivsem ja pilkupüüdvam. Pildikeselt näeb lugeja iga meisterdamisprojekti tulemust, mis hõlbustab valiku langetamist. Samuti lihtsama raskusastmega projektide juurde on lisatud värviring tekstiga „Lastele vahva“. Aastaringi läbikäimise ideed toetab iga projekti päises asuv nädala järjekorranumber, nii saab koos raamatuga meisterdades märkamatult aastale ringi peale teha.

Raamat algab talviste meisterdustega ja esmajärjekorras seisavad mõistagi kingipakkide ja jõulukaunistuste ideed. On ka ahhaa-elamusi: lugenud läbi kevadise lillelühtri punumise õpetuse, võib tõdeda – see käib ju nagu tavaline võilillepärg! Õunavaniku juures meenub küllap paljudele kodune õunte kuivatamine ahju soemüüri ääres või radiaatoril. Sügisest leiab veel vahva idee kirjata suuremaid puulehti mustrite ja sõnumitega. Meenuvad Toon Tellegeni muhedad lood raamatust „Kõik on olemas“, kus orav, sipelgas jt kirjutasid üksteisele kirju puulehtede peale, mille tuul seejärel adressaadini viis. Unustatud ei ole ka loodusele tagasi andmist: talve meisterduste alt leiab lindude seemnepätsi ja kevadest õpetuse seemnepallide tegemiseks, mida tühjadele mullalapikestele tärkama poetada.

Raamatu läbiv põhimõte on ajada meisterdades läbi lihtsate vahenditega. Vaid osa projektide juures läheb vaja nt kuumaliimipüstolit, akrüülvärve, traati või tekstiilimarkerit. Tihtipeale annab autor samas ka soovitusi, kuidas asendada neid lihtsamate moodustega. Nt spetsiaalsete küünlavaha graanulite asemel võib koguda vanade küünalde vaha valamaks uut. Pärjaalusena saab kasutada pildiraami või tikkimisrõngast, aga võib lõigata vajaliku rõnga ka papist või keerutada kokku okstest.

Just selline ühelt poolt väga lihtsate ja teisalt väga loominguliste ideedega raamat on väärt suunanäitaja praegusel piirangurohkel ajal, mil ei ole võimalik vabalt mööda poode tuulama minna või tuleb raha säästa esmavajaliku jaoks. Väljas ja looduses liikumine saab lisaks veel ühe mõtte kui mitte eesmärgi – nähkem seda pigem avardava võimalusena looduses leiduvat „tähele panna ning tunda iga päev rõõmu neist pisikestest kingitustest“, mida loodus meile pakub (lk 5).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!