Audrus peeti tervisenädalat sulailma trotsides

29. jaan. 2021 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Neljandad klassid alustasid esimest korda tervisenädalat kelgumäel. Fotod: Annika Poldre ja Audru kool

Audru koolis esmaspäeval alanud tervisenädal tõi ilma soojenemisest hoolimata lapsed õue kelgutama-suusatama ja lumekunsti looma.

Sel esmaspäeval Audru koolis alanud tervisenädal sattus mõni päev varem küsimärgi alla: kas ja kuidas seda õues korraldada? Nädalalõpul alanud sulailm ohustas ürituste plaani, kuid esmaspäeva hommikul langetati otsus tervisenädal vähendatud mahus sulailmast hoolimata ära teha.

Kui sügiseti ja kevaditi on Audru koolis spordinädal, siis korra aastas toimuv tervisenädal on pikaaegne talvine traditsioon. Õppejuht Kersti Põllu loetles, mida tervisenädalal on tehtud: viktoriinid, loengud õpilastele ja õpetajatele, tervislike toitude, sh juur-, puu- ja köögiviljade maitsmine ja tundmaõppimine, „Kool ongi koht, kus lapsed tihtipeale proovivad mitmesuguseid maitseid ja üllatuvad,“ lausus Põllu. Ta kiitis head koostööd koolisööklaga, kust samuti tuleb uusi ideid ja lahendusi. Näiteks möödunud aastal said paljud lapsed uue kogemuse mitut sorti maitseveest. Igal aastal on spordiklubide esindajad käinud näidistundides tutvustamas spordialasid. Seejuures peetakse silmas, et vähemalt viie aasta jooksul alad ei korduks. Mullu said tüdrukud kehalise kasvatuse tundides ettekujutuse joogast, poisid džuudost.

304 õpilasega Audru kool kuulub tervist edendavate koolide võrgustikku peaaegu selle algusest saadik, ajast, kui oli veel keskkool. 1993. aastal liitusid selle algatusega esimesed kümme kooli. Nüüd on liikmeskoole 209. Audru kool on ühinemas ka liikuma kutsuva kooli võrgustikuga, kus liikmeid juba üle saja õppeasutuse. Kuna need võrgustikud on seotud mitmesuguste projektidega, on koolidel mõistlik nendega liituda, arvas õppejuht Kersti Põllu.

Igal aastal midagi uut

Tervisenädalal on tavaks, et koolisööklas on laudadel puu- või juurviljad, esmaspäeval olid õunad ja sel aastal degusteeriti leibu. Ühe 8. klassi õpilase loovtöö oli küpsetada neid eri sorti jahudest ja tutvustada koolikaaslastele.

Nädala üks päev on kuulutatud stiilipäevaks – siis võib kooli tulla spordiriietes, ja see käib ka õpetajate kohta. Ning üks päev on täiesti mobiilivaba, isegi vahetundides. Alati on kavas midagi uut ka õpetajatele. „Esmaabikoolitus eelmisel aastal, naeruteraapia, line-tants, tervisekontroll, kepikõnnikoolitus, nüüd suusatamine,“ loetles Kersti Põllu õpetajatele mõeldud tegevusi.

Ühel aastal kaaluti õpilaste koolikotte, ja selgus, et need olid väga rasked, mõnel lapsel isegi üle kümne kilo. Pedagoogid avastasid, et osa lapsi kannab kõike igaks juhuks kaasas, ka õpikuid, mida parasjagu vaja pole. Selle teadmisega pöörduti lapsevanemate poole, et nendegi tähelepanu koolikottidele juhtida. Õpikud ja töövihikud on rasked, sest paber on raske, nentis Põllu, aga lastele meeldivad paberõpikud.

Tervisenädalal on olnud loenguid ka õpilastele – mullu tegid kiirabitöötajad praktilise esmaabikoolituse. Lapsed on saanud ka veeohutuse koolituse. „Sel aastal on kõik natuke teistmoodi,“ lausus Kersti Põllu. Jäävad ära ühistegevused ruumides, nii koolitused, loengud kui viktoriinid.

Suurepärased sportimisvõimalused

Õpilastele on Audrus mitmesuguseid sportimisvõimalusi, nagu rahvastepall, algklassidele võrkpall, tüdrukutele kergejõustik. Koolis teeb treeninguid jalgpalliklubi ja tegutseb malering. Õppejuhi sõnutsi soovib kool rohkemgi lastele maletamist võimaldada – praegu maletavad algklassid, kuid treeneri tihe ajakava on seotud mitme kooliga. „Vähemasti algklassilapsed saavad malemängu abil loogilise mõtlemise harjumuse ning see toetab ka matemaatika omandamist,“ tõdes õppejuht. Audru lapsed on malevõistlustelgi heade tulemustega silma paistnud.

Tervist edendaval koolil on väga head sportimisvõimalused – valgustatud 300-meetrise jooksurajaga staadion, rannavõrkpalli ja korvpalliplatsi ning jalgpalliväljaku ja välijõusaaliga. Staadionil saab kõrgust, teivast ja kaugust hüpata ning kuuli tõugata. Tribüünil peetakse kevadisi aktusi ja uue kooliaasta esimene päev algab samuti staadionil, kui ilm lubab.

Koolil on oivaline võimla kardinatega eraldatava kolme võrkpalliplatsiga ja jõusaal. Uusim on kettagolfi väljak, mis valmis möödunud kevadel, ja kelgumägi, mille kasutusele võtmisele aitas kaasa kevadine koroonaaeg – just siis puhastati mägi võsast. Ja nüüd, esmaspäeva hommikul suundusidki neljandad klassid mäele veidi vesist talvemõnu nautima kodunt kaasa võetud ja kooli kelkudega.

Koolil on õpilaste jaoks eri mõõdus, väiksematele ja suurematele, suusavarustust, on ka uiske, kuid liuvälja pole kiusakas ilmataat lasknud viiel viimasel talvel rajada. See-eest oli suusatundide jaoks staadionil nädala algul lund veel piisavalt. Seda oli nõndagi palju, et vähemasti esmaspäeval said viiendad klassid õues kunstitunnis oma fantaasiat rakendada lumekujusid luues. Ülesanne polnud kuigi lihtne – mitte lumememmed, vaid lumest loom, lind või kala tuli luua puutüvedele.

Tervisenädal on Audru koolis kõige pikema traditsiooniga ainenädal, selleks hakkab kooli tervisenõukogu plaane tegema juba uue kooliaasta eel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!