Kokkupuude töömaailmaga annab lastele aimu, milleks midagi õppida on vaja

15. jaan. 2021 Liisi Haas Eesti kaubandus-tööstuskoja ettevõtlikkuse valdkonna projektijuht - Kommenteeri artiklit
Noored tööl kaasas haridus- ja teadusministeeriumis. Foto: HTM

Juba neljandat korda toimub 15. veebruaril üle Eesti 1.–9. klassi õpilastele suunatud algatus „Tööle kaasa!“. Tuhanded lapsed ja noored üle Eesti saavad tutvust teha töömaailmaga ning mõtestada seeläbi ka enda õpingute olulisust või tulevasi karjäärivalikuid. Algatuse korraldavad Eesti kaubandus-tööstuskoda koostöös Eesti töötukassa, haridus- ja teadusministeeriumi, haridus- ja noorteameti ning Eesti karjäärinõustajate ühinguga.

DISTANTSÕPPESSE SOBIB TUTVUMINE TÖÖELUGA SUUREPÄRASELT, SEST ERISUGUSED TÖÖVORMID ON TULNUD, ET JÄÄDA

Noored lennujuhid teel lennujuhtimistorni. 
Foto: Lennuliiklusteeninduse AS

Paljude lapsevanemate jaoks on laste tööle kaasa võtmine juba harjumuspäraseks saanud. Eriti praeguses olukorras, kus viibitakse tavapärasest rohkem kodukontoris ning lapsed on paratamatult justkui iga päev tööl kaasas. Küll aga ei mõelda, kas lapsed teavad, mis täpselt on vanemate töö sisu, milliseid teadmisi ja oskusi selle töö tegemiseks vaja on, kuidas töö korraldatud on või kes veel selles asutuses töötavad ja mida nemad teevad. „Tööle kaasa!“ algatuse eesmärk on just teadlikult ja eesmärgistatult lastele töömaailma tutvustada ning võimalusel neile ka jõukohaseid tööülesandeid anda. Seeläbi saavad koolid, tööandjad ja lapsevanemad üheskoos rikastada praktilisel moel karjääriõpet. Hoolimata olukorrast, kus tavapärane õppekorraldus on häiritud, võiks koolidel säilida võimalus rakendada ellu riikliku õppekava läbivat teemat „Elukestev õpe ja karjääriplaneerimine“. Lisaks toetab see üldpädevuste, näiteks ettevõtlikkuspädevuse ning sotsiaalse ja kodanikupädevuse arenemist ning on kooskõlas muutunud õpikäsitusega, kus elulähedasel õppimisviisil on oluline roll. 

Tulenevalt praegustest riskidest on kõigil osalejatel loomulikult oluline järgida kehtivaid tervisekaitsenõudeid ja olla valmis korraldama üritust distantsilt, kasutades virtuaalseid võimalusi. Uuendatud on tööandjatele ja koolidele mõeldud abistavad juhendid, kust leiab ideid, kuidas saaks „Tööle kaasa!“ õppepäeva korraldada kaugõppe vormis. Vastavalt võimalustele saab tööandja korraldada näiteks virtuaalseid õppekäike, teha eelnevalt salvestatud videod töökohtadest, otseülekandeid ja jutuajamisi eri ametikohtade esindajatega töökohast või siis virtuaalseid kohtumisi teiste töötajate lastega, kes samuti „Tööle kaasa!“ päevast osa võtavad. Täpsemalt saab lugeda http://www.ettevotlikkus.ee/toolekaasa/#juhendid.

Inimesed eelistavad järjest paindlikumat töökorraldust ning paljud tööandjad seda ka võimaldavad. Seega sobib „Tööle kaasa!“ õppepäeva vajadusel korraldada distantsõppena, et teha põhjalikumalt tutvust, milline näeb välja üha enam levima hakanud kaugtöö.

KOOLIDELE HEA VÕIMALUS TEHA KOOSTÖÖD LAPSEVANEMATE JA TÖÖANDJATEGA

Eelmisel aastal osales „Tööle kaasa!“ algatuses kokku ligi 1000 tööandjat, 250 kooli ning 4000 õpilast. Aasta-aastalt on algatuse tuntus ja osalejate arv kasvanud. Selline suur tööandjate osalus näitab, et paljud tööandjad peavad koolidega koostööd vägagi oluliseks ning hindavad kõrgelt võimalust tutvustada õpilastele enda tegevusvaldkonda. Julgustav ja motiveeriv on ka asjaolu, et olulist rolli selles kannavad just nende õpilaste vanemad, kes nii enda kui kolleegide tööd lähemalt tutvustavad ning on kooli, õpilasi ja tööandjat ühendav lüli. 

Eelmistel aastatel osalesid „Tööle kaasa!“ algatuses koolid ja tööandjad üle Eesti, nii suured kui väikesed, ja seda väga mitmesugustest tegevusvaldkondadest. Oli tööstus- ja tootmisettevõtteid, kaubandusettevõtteid, toitlustusettevõtteid, avaliku sektori asutusi jpt, kus õpilased said tutvuda seinast seina ametitega. 

LIITUMINE ON LIHTNE

Algatusega liituda on väga lihtne, selleks tuleb kool registreerida veebilehel www.töölekaasa.ee. Samalt lehelt leiab nii koolidele kui tööandjatele mõeldud juhendmaterjalid, kus on „Tööle kaasa!“ osalemise etapid samm-sammult lahti kirjutatud. Lisaks leiab sealt valiku töölehti, mida õpilased saavad täita, et õpitut paremini mõtestada. Et kasutegurit veel suurendada, tasub koolitunnis korraldada pärast õppepäeva toimumist kogemuste vahetamine, kus õpilased saavad klassikaaslastele õpitut tutvustada.

ALGATUSEGA ON VÕIMALIK LIITUDA KA TÖÖANDJATEL NING KOKKUVÕTTES SAAB REGISTREERUDA KAHEL MOEL 

  1. Kooli initsiatiivil, kus algatuses osaletakse kogu klassi või kooliga. Sel juhul pöördutakse tööandja poole kooli ja lapsevanema kaudu ning registreerub kool.
  2. Ettevõtte/tööandja initsiatiivil, kus ettevõte korraldab praktilise õppepäeva oma töötajate lastele. Sel juhul peaks registreeruma ettevõte.

Loe lisaks www.töölekaasa.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!