Tallinna keskraamatukogu soovitab: Magusam kui mesi

29. jaan. 2021 Reet Ojasoo Männi raamatukogu raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Carl-Johan Forssén Ehrlin

„Jänes, kes tahab magama jääda“  (2016) ja „Väike elevant, kes tahab magama jääda“ (2016)

Mõlemad raamatud on kirjutanud tuntud Rootsi psühholoog Carl-Johan Forssén Ehrlin. Autor on kasutanud raamatutes mitmesuguseid psühholoogilisi nippe. Raamatut ette lugedes aitavad need lastel kergemini ja rahulikumalt uinuda. Lisatud on juhtnöörid, kuidas raamatut ette lugedes saavutada tõeliselt rahulik ja uinutav õhkkond. Raamatud on osutunud lastevanemate seas ülimalt populaarseteks.

Esimese raamatu peategelane on jänesepoiss Robert, kes kuidagi ei tahtnud magama jääda. Jäneseema aga sellega ei lepi. Teise raamatu peategelane on elevanditüdruk Ellen, kes soovib koos lugejaga unemaale rännata. Mis edasi saab, selgub raamatut lugedes. Kui just enne magama ei jää …

Boriss Voitsehhovski

„Anni ja Sassuga unemaale“ (2019)

Raamat eelkooliealistele ja nooremale koolieale. Raamatu peategelane on väike tüdruk Anni. Tema suur mure on üksildus, mille tõttu ta ei suuda õhtuti uinuda. Ühel päeval läheb Anni koos ema ja isaga kohvikusse, kus näeb vitriinis istumas tumedast šokolaadist lammast. Ema ning isa ostavad lamba Annile. Šokolaadilammas Sassu on nii uhke, et ei räägi mitte kellegagi. Sassu meelest polnud keegi piisavalt tark ega ilus ja nii oli ta suu kõvasti kokku pigistatud. Juhtub uskumatu – kahest nii erinevast tegelasest saavad suured sõbrad. Koos otsustavad nad rännata unemaale. Rännakul nad mõistavad, mis on tõeline sõprus, muutudes seeläbi ka ise paremateks.

Südamlik raamat imearmsate illustratsioonidega.

Heiki Vilep

„Unenägude kaitsjad“ (2019)

Raamat pisut suurematele lastele, näiteks keskastme õpilastele. Raamatus arutletakse, mis on headus ja mis on kurjus, kust need tulevad ja kus asuvad, kuidas võita oma suurimat hirmu. Autori arvates tuleb kurjus lastesse pärast sündi alles mõne aja möödudes. Nimelt tuleb kurjus lastesse hirmude kaudu, mis kajastuvad laste unenägudes.

Raamatu tegelased on unilased ja hirmikud, kes heades ja halbades unenägudes pidevalt omavahel võitlevadki. Unilaste ja hirmikute võitlusse satub poiss nimega Villiam. Ta läheb Unedemaale appi oma õele Elisele, kes on kinni halvas unenäos ega suuda enam ärgata.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!