Teadusagentuuri uus arengukava seab eesmärgiks olla teadusrikka Eesti parim tugi, partner ja kompetentsikeskus

8. jaan. 2021 Eesti Teadusagentuur - 1 Kommentaar

Eesti teadusagentuuri nõukogu esimees ning haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Indrek Reimand ütles, et teadusagentuur on kaheksa tegutsemisaastaga näidanud oma vajalikkust ning kujunenud hästi toimivaks teadlasi ja teadusasutusi toetavaks organisatsiooniks. „Kuid nii nagu Eesti ei saa kunagi valmis, ei saa ka teadusagentuur kunagi päris valmis. Edaspidi tuleb pingutada selle nimel, et teadlaste loodud uued teadmised ja asutuse töö tulemused rohkem kasutust leiaks,“ ütles Reimand.

Uue arengukava viis strateegilist eesmärki ja tegevussuunad toetavad visiooni saavutamist ja missiooni täitmist. ETAg seab eesmärgiks arendada uurimistoetuste süsteemi, sotsiaal-majanduslike eesmärkidega rahastusinstrumente, teaduse rahastamise terviksüsteemi ja täiustada teaduse kvaliteedi hindamist. Samuti on arengukavas olulisel kohal Eesti aktiivsus rahvusvahelises teaduskoostöös ja väljapaistvus Balti- ja Põhjamaade teadusruumis.

Järgmisel kuuel aastal on fookuses ka teaduskommunikatsiooni edendamine. ETAg-i ülesanne on luua tingimused teaduse väärtuse ja teadussaavutuste tähtsuse tutvustamiseks Eesti ühiskonnas ning aidata kaasa sellele, et teaduslik maailmavaade ja teadus oleksid ühiskonnas hinnatud ja üldarusaadavad. Samuti soovib ETAg anda oma panuse sellesse, et Eesti poliitika oleks teadus- ja tõenduspõhine. ETAg-is välja arendatud pädevus võimaldab toetada teaduspoliitikat kujundavaid töörühmi ja neis aktiivselt osaleda ning algatada avalikke teadusteemalisi arutelusid.

Arengukava koostamisel osalesid ETAg-i töötajad, partnerid ja nõukogu. Arengukava on heaks kiitnud ETAg-i nõukogu.

Uue arengukava perioodi esimese, 2021. aasta prioriteetsete tegevuste seas on uurimistoetuste süsteemi arendamine. Plaanis on üle vaadata 2017. aastal uuenenud grandisüsteem ja vajadusel kavandada muutusi, et grandisüsteem toetaks tervikliku ja kooskõlalise Eesti teaduse rahastamise süsteemi arengut ja parandaks noorteadlaste konkureerimisvõimalusi. Samuti on sel aastal esmatähtsad tegevused tõukefondide uue perioodi meetmete kavandamises osalemine, teaduskommunikatsiooni edendamine ja uue juhatuse esimehe asutuse töösse edukas sisseelamine.

Teadusagentuuri selle aasta eelarve on 72, 5 miljonit eurot, millest 67,8 miljonit on teadustöö toetamiseks. Tõukefondide vahendid moodustavad agentuuri eelarvest 26 protsenti ehk 18,9 miljonit eurot. 

Eesti teadusagentuuri arengukava aastateks 2021–2027 leiab siit.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Teadusagentuuri uus arengukava seab eesmärgiks olla teadusrikka Eesti parim tugi, partner ja kompetentsikeskus”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Kolleegid!
    Teadusagentuuri esmaülesanne on aidata IGATI kaasa, et TEADUSLIK lähenemine jõuaks taas Eesti koolis ÕPETAMISPROTSESSI (didaktikasse) ja loomulikult õpetajate KOOLITUSSE. Vastasel juhul pole meil varsti Eesti teadusest üldse mõtet rääkida …

    Selleks tuleb võtta igasuguste visioonide ja hinnangute aluseks kasvõi lapse ARENGUS vaid teaduslikud matemaatilised meetodid.

    P.S. Neile lasteaednikele, kes minu poole pöördusid, soovitan lugeda raamatu “Carpe diem!” 2. ja 3. artiklit, mis lähtuvad puhtalt arengupsühholoogiast. Lapse areng kulgeb etappidena ja seal esinevad nn kriitilised perioodid, mil lapsega “tehtu” võib avalduda alles 2-4 aasta pärast, MITTE KOHE (siit ka lapse lähima arengu tsoon!). Aga igasuguste kavade koostajad ei tea midagi TEADUSEST!

    Laps on täiskasvanuga võrdne!? – puhas pseudoteadus (SUUR VALE).

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!