Tsentris loodi tulevikutoode

8. jaan. 2021 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Voodi põhimaterjal on lamineeritud vineer. Fotod: Tsenter

Võrumaa kutsehariduskeskuse kompetentsikeskuses Tsenter valmis vana aasta lõpu eel voodi prototüüp, mille tootmisel võib olla tulevikku mitte ainult Eestis, vaid mujalgi maailmas. 

Uudne on Tsentris spetsiaalselt hooldekodude tarbeks mõeldud nn vanakeste voodi prototüüp, mille järgi on seda võimalik tootma hakata. Vana aasta viimasel kuul saadeti näidis testimiseks Järvamaale Koeru hooldekeskusesse. 

IDEE PÄRIT ELUST ENESEST

Tsentri arendusjuht Lauri Semevsky (pildil) rääkis toote sünniloost: mõte sellise voodi loomisest tuli otse elust. Eakatele sobivat lisafunktsioonidega mööblit on jaekaubanduses väga vähe. Hoolekandeasutused ostavad oma ruume ehitades või renoveerides sisustuse riigihanke vähempakkumise teel. Riigihanke puhul juhtub pahatihti, et tellija ei tea hästi, mida täpselt riigihankel küsida või milliste üksiksasjadega toote puhul arvestada, hankel osaleja ja toote valmistaja aga lähtub tellija soovi arvestades võimalikult vähimast kulust ning toote arendus jääb vaeslapse ossa. Süsteemselt pole meil toodet eakate mööbli valmistamisel lõpptarbija vajadustest ja soovidest lähtuvalt arendatud. Seda tühikut püütaksegi Tsentris loodud prototüübiga täita. 

„Meie seda tootma ei hakka ja see ei ole ka meie eesmärk,“ lausus Semevsky. Pigem peaks see huvi pakkuma mööblitootjatele. Kui on nõudlust, küllap leidub siis ka tootja, usub Semevsky.

Voodi arendustööga hakati Väimelas tegelema kevadel koroonaajal. Detsembris valminud voodi tootearenduse projektiga töötades hoiti algusest peale tihedat kontakti sotsiaalministeeriumiga ja selle haldusalasse kuuluva Koeru hooldekeskusega. Koerust said arendajad töö algetapis väärtuslikku infot voodiga seotud soovide ja vajaduste kohta ning hooldekeskus on olnud kaasatud ka töö kõigis järgnevates etappides. Kasulikke vestlusi pidasid tootearendajad ka Võru haigla õendusosakonna personaliga ning eraviisiliselt omakseid hooldavate inimestega.

Arendusjuhi sõnul on Tsentri põhiprojekti üks tegevussuundi nišimööbli tootearendus, mille esimese etapina kõnealust hooldusvoodi komplekti luuaksegi. „Nišimööbel mõistena viitab juba sellele, et turu surve tootearendusele on väike ja sestap sellesse ressursse palju ei suunata,“ selgitas Semevsky. Kompetentsikeskuse huvi on kaasa aidata, et tellijad oskaks hankeid koostades oma vajadusi ja soove paremini sõnastada ning et tootjatel oleks midagi aluseks võtta, kui asutakse pakkumisi koostama. 

MÖÖBLIT LUUES ARVESTATI VAJADUSE JA MUGAVUSEGA

Semevsky sõnutsi oli eakate voodi prototüüpi luues eesmärk lahti mõtestada ja anda sellele niisuguseid funktsioone, mida eakas inimene või tema hooldaja tahaks selle mööbli juures näha. Maailmas valmistatakse kõrgel tasemel funktsionaalseid voodeid, mis teevad imeasju elektri jõul. Kuid tihti on need arendusjuhi sõnutsi meie mõistes kolossaalse hinnaga.  

„Oleme vanakeste voodit arendades püüdnud püsida n-ö keskteel,“ rääkis Semevsky, „et loodava prototüübi kasutajal oleks kaetud peamised vajadused ning lisaks käepärast mõned mugavused. Ja et see kõik toimiks ergonoomiliselt parimal moel.“ 

Peamise materjalina on voodi valmistamisel kasutatud lamineeritud vineeri, mis on kergesti puhastatav ning millel on puidule omane soojus. Mööblikomplekt koosneb kolmest osast: käetugedega ratastel voodi ning konsoollaud, mõlemad muudetava kõrgusega, ja voodi külge kinnitatav öökapp. Voodi sisse on ehitatud ühe salvestatava jaamaga raadio ja lugemislamp. Voodi all on ka liikumisanduriga valgusti, jalutsisse on monteeritud iste, mille sees on hooldustarvikute kapp. 

Koeru hooldekeskusesse saadetud voodikomplekti testimise eesmärk on Semevsky sõnul koguda tagasisidet voodi funktsioonide ja parameetrite kohta.

„Koeru hooldekeskusest ei ole me veel tagasisidet küsinud,“ teavitas Semevsky uue aasta esimesel tööpäeval. „Aastalõpp on traditsiooniliselt kiire aeg paljudes organisatsioonides. Koroonapandeemia tingimustes veelgi enam neis, kus tegeletakse eakate hoolekandega.“ 

Koerusse läks Tsentris arendatud komplekti esimene prototüüp. „Plaanime valmistada veel mitu prototüüpi, millega parendada esimese komplekti valmistamise ja kasutamise käigus ilmnenud kitsaskohti,“ rääkis Semevsky. 

Koeru hooldekeskuselt palutakse tagasisidet jaanuari esimeses pooles ja loodetakse kuulda pärast voodi katsetamist konstruktiivset kriitikat, et saaks projekteerida vajalikud muudatused ja valmistada veebruari lõpuks järgmised prototüübid. 

Kõnealuse komplekti arendamisel on sotsiaalministeeriumiga aru pidades võetud aluseks, et komplekt oleks kasutatav nii hoolekandeasutustes kui ka kodustes tingimustes. „Oleme lootusrikkad ses osas, et arenduse lõppedes leidub mööblitootja, kes on huvitatud komplekti oma tootevalikusse võtmisest,“ avaldas Semevsky. „Kuidas me selle ettevõtteni jõuame või kui suurt auditooriumi sihime, ei ole me veel välja mõelnud.“ 

Arendusjuht lisas, et loodud komplekt on koos mõne täiendusega hõlpsasti kasutatav ka lastevoodina, kui sisse monteerida näiteks USB-pesad.    

EESMÄRK ON TÄITA TÜHJA NIŠŠI

Semevsky tutvustas ka kaugemat plaani: „Laiemas vaates on selle tootearendusprojekti eesmärk teostada sihipärast tootearendust eakatele mööbli nišis, et täita lünka tellijate ootuste ja valmistajate võimekuse vahel. Et tellija oskaks paremini kirjeldada, mida ta soovib, ning et valmistajal oleks võtta eeskuju reaalsete kasutajate tagasisidel põhinevate järeldustega arendusprojektist.“ 

Tsentri arendusjuht täiendas oma juttu faktidega: ÜRO andmetele tuginedes on aastal 2050 üks inimene kuuest, s.o 16%, 65-aastane või vanem. Euroopas on aastaks 2050 iga neljas inimene 65-aastane või vanem. Aasta 2018 oli esimene aasta maailma ajaloos, kus 65-aastaste või vanemate inimeste osakaal kogu maakera rahvastikust ületas alla viieaastaste laste osakaalu. See statistika lubab ennustada, arutles Semevsky, et lähiaastatel hakatakse tõenäoliselt oluliselt rohkem mõtlema ja rääkima eakatele suunatud teenustest ja toodetest.  

Võrumaa KHK puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskuse Tsenter tegevus on suunatud puidu väärindamisele ning puiduga seotud oskusteabe pakkumisele. 2015. a oktoobris avatud Tsenter on MTÜ Kagu-Eesti Puiduklastri koostööpartner. Klastrisse kuulub 26 Kagu-Eesti mööbli- ja puiduettevõtet.   


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!