Ülikeeruliste ülesannetega füüsikavõistluse esimene proovikivi on elektromagnetismist

14. jaan. 2021 Krõõt Nõges Taltech - Kommenteeri artiklit

Alanud on ülikeeruliste ülesannetega füüsikavõistlus „Physics Cup – TalTech 2021“ gümnasistidele ja tudengitele, millele saab registreeruda kuni võistluse lõpuni. Võistlus on saavutanud ülemaailmse tuntuse tänu oma väga keerulistele ülesannetele.

Rahvusvahelisel Physics Cupil hästi osalemine tagab eritingimustel sisseastumise ja õppekoha Tallinna tehnikaülikoolis.

TalTechi füüsikaprofessor Jaan Kalda sõnul on esimese ülesande fookus elektromagnetismil, ülesanne käsitleb hantlikujulise keha liikumist magnetväljas.

Võistlus kestab kokku viis kuud ning selle aja jooksul tuleb osalejatel lahendada viis ülesannet. Jaan Kalda rõhutas: „Kindlasti on Physics Cup raskem nii Aasia, Euroopa kui ka rahvusvahelisest füüsikaolümpiaadist. Paljud võistlejad on soovinud, et võistlusel oleks vähemalt paar nii rasket ülesannet, et selle kallal saaks mitu nädalat tööd teha. Oleme püüdnud, et see nii ka tõesti oleks.“

Iga kuu avaldatakse physicscup.ee lehel uus ülesanne ning igal nädalal antakse lahenduse jaoks üks vihje. Esimese ülesande esimene vihje tuleb 10. jaanuaril.

Võistlus toimub juba seitsmendat korda ning sellel on osalenud maailma parimad nutikad noored füüsikud, kellest on saanud näiteks Cambridge’i, MIT-i ja CalTechi üliõpilased.

Tehnikaülikooli olümpiaadiõppe peaspetsialist Päivo Simsoni sõnul on üllatav, kui erinevaid lahendusi on samale probleemile leitud. Näiteks jättis talle kustumatu mulje 2017. aasta võistlusel osalenud Kaarel Hänni elegantne ning kompaktne lahendus elektrilisest vastasmõjust laenguta ketta ning punktlaengu vahel: „See oli täis niivõrd kavalaid lihtsustusi, millest oleks õppida kõigil tegevteadlastel,“ kinnitas Simson.

Kiiremad lahendajad saavad vastuste eest rohkem punkte. „Kui võrrelda teiste rahvusvaheliste füüsikaolümpiaadidega, siis on ülesanded palju lühema formuleeringuga ja võistlejale jäetakse täielik loominguline vabadus lahendustee väljatöötamisel. See ülesannete stiil on võrdlemisi sarnane Euroopa füüsikaolümpiaadiga, kuid Physics Cupi ülesanded on märgatavalt raskemad. Peamine väljakutse on mõelda välja selliseid ülesandeid, mis lahenduvad,“ sõnas Jaan Kalda.

Jaan Kalda lisas: „Võistluse korraldamine sai alguse mõnevõrra juhuslikult. 2012. aastal oli Eesti korraldada rahvusvaheline füüsikaolümpiaad ning otsustasime asja elavdada online-formaadis soojendusvõistlusega. Formaat meeldis osavõtjatele ja seetõttu otsustasime seda vastavalt võimalustele edaspidigi korraldada.“

Füüsikavõistlusest võtab tänase seisuga osa üle 800 õpilase ja tudengi, kokku 68 riigist, näiteks Eestist, Soomest, Rootsist, Saksamaalt, Jaapanist, Mehhikost, Malaisiast, Indiast, Ameerika Ühendriikidest.

Rohkem infot ülesannete, lahenduste ja reeglite kohta leiab Physics Cupi kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!