Elu enne elektrit

19. veebr. 2021 Kristi Musteikis 19. sajandi linnakodaniku muuseumi kuraator - Kommenteeri artiklit

Küünlakuul kutsub 19. sajandi linnakodaniku muuseum avastama Tartu ühte vanimat puitmaja ja mõtisklema elu üle enne elektrit.

Põnev õpikeskkond

Muuseum paikneb Tartu vanalinna ühes omanäolisemas osas, Jaani kvartalis – naabruses asuvad linna vanimad puitmajad (sh 1740. aastatel ehitatud muuseumimaja) ja müstiline telliskirik 14. sajandist.

Muuseumisse siseneja leiab end 1830. aastate linnakodaniku kodust. Biidermeieri ajastule iseloomulikus stiilis sisustatud elutuba, söögituba, majaperemehe töö- ning magamistuba ja töökorras Inglise pliidiga köök lubavad heita pilgu ülemöödunud sajandi linnakodaniku majapidamisse. Ehe interjöör ja ajastutruu valgustus (ruumides puudub ka praegu elektrivalgustus) loovad suurepärase õpikeskkonna, milles avastada elu elektrieelsel ajastul.

Muuseumitunnis uurime ajaloolisi valgusteid ja nende arengut. Tutvume valgustamisel kasutatud abivahenditega ja saame teada, milleks ja kuidas kasutati pilakut, tahikääre, tulerauda ja küünlavalamise vormi. Saame tuttavaks mitmesuguste küünlavalmistamise viisidega ja tunni käigus meisterdavad lapsed endale mesilasvaha kärjelehtedest küünla.

Senine kogemus näitab, et õpilastele väga meeldib mõtiskleda olulistel teemadel. Kas pime aeg tähendas igavat aega? Mis oli 19. sajandil praegusega võrreldes samamoodi, mis teistmoodi? Ehk on meil vaja taas avastada tolleaegset vahetut suhtlemist ja aeglasemat elutempot? Tänapäeva maailmas on palju masinaid ja tehnikat, mis peaks andma inimesele rohkem aega, aga paradoksaalselt on inimeste elu ikka väga kiire ja vahetut suhtlust asendab sageli arvuti.

Kas mäng väärib küünlaid?

Kui küünlad olid veel luksuskaup, mängiti küünlavalgel nii kaarte kui tehti teatrit. Kui oli hea mäng, siis usuti, et küünalde kulu läks asja ette. Kui selles valguses küsida, kas tasub muuseumisse tulla, siis on meie vastus: „Muidugi!“ Linnakodaniku muuseum on unikaalne ja põnev õpikeskkond, õdusas miljöös saab avastada ajalugu ja tunnetada elu enne elektrit.

Muuseumitunni koostamisel on lähtutud riiklikust õppekavast, õpilased saavad uusi kogemusi, teadmisi ja oskusi, areneb ajalooline mõtlemine ja arutlemisoskus. Tund on kohaldatav eri vanuseastmetele, sobib hästi nii I–III kooliastme õpilastele kui ka gümnaasiuminoortele.

Vanad majad on täis lugusid ja saladusi!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!