Gümnaasiumiga loodusmuuseumisse ja botaanikaaeda

19. veebr. 2021 Annely Jõgeva Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia turundus- ja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Tartu Ülikooli loodusmuuseumi geoloogia saalis aitavad kivimid ja kivistised avastada meie planeedi ja selle elustiku kujunemislugu. Foto: Silvia Luik

Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed pakub gümnaasiumiõpilastele igal aastaajal huvitavaid ning kaasahaaravaid kvaliteedimärgisega keskkonnahariduse õppeprogramme, kus kõik gümnaasiumiklassid on oodatud osalema. Õppeprogrammide valikus on aga programme igale vanuseastmele, millest iga õpetaja saab valida just enda klassile sobiva.

Gümnaasiumiastme õppeprogramme saab tellida päeva- ja laagriprogrammidena nii Tartu Ülikooli loodusmuuseumis kui ka Tartu Ülikooli botaanikaaias, samuti looduses õpperetkedena või kombineeritult. Tartu Ülikooli loodusmuuseumi programmidest on populaarses valikus eri loomarühmade: imetajate ja lindude, putukate ja kalade, roomajate ning kahepaiksete programmid, loomastiku mitmekesisuse praktikum, programmid „Maailma ökosüsteemid“, „Kaduvate liikide otsingul“ ja evolutsiooni programm. Väliõppest võib esile tuua „Looduse mitmekesisuse eri kooslustes“, „Magevee ökosüsteemi“, seened seeneretkena (ka koos seenenäitusega koolis), imetajate jäljed ning linnulaulude programme.

Geoloogia ja geograafia õppeprogrammides tehakse praktilisi töid geoloogia ja geograafia vallast (elu areng Maal, maavarad meie igapäevaelus, Eesti maavarad, mineraalid ja kivimid, Eesti geoloogiline ehitus). Saab tellida ka geoloogilist õpperetke. Väliprogramm „Mõõtmised ja kaart“ annab oskusi kaardi, kaardimõõdu ja reljeefiga seotud praktilistes mõõtmistes ja õpetab looduses liikuma, programmis „Maastikumängud elurikkusega“ ehitavad õpilased realistliku maatikumaketi asula ja selle ümbruse keskkonda ning tingimusi arvestades. 

Tartu Ülikooli botaanikaaia õppeprogrammidest soovitame loodusvööndite ja kohastumiste ning okaspuude programme. Esimesena nimetatus tutvustatakse õpilastele vihmametsades ja kuumakõrbetes valitsevaid tingimusi, seal kasvavaid taimi ja nende kohastumusi. Programmi oluline osa on ekskursioon botaanikaaia kasvuhoonetes (palmihoones, troopika kasvuhoones ja sukulentsete taimede kasvuhoones). 

Okaspuude õppeprogrammis tutvuvad õpilased Eestis looduslike ja meil haljastuses enimkasvatatavate võõramaiste okaspuudega. Puuliike õpetatakse määrama nii okste kui ka käbide järgi. Programmi üks osa on õppekäik okaspuude tundmaõppimiseks botaanikaaias või kooli juures pargis. 

Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia õppeprogrammidega nii gümnaasiumile kui ka nooremale kooliastmele saab tutvuda loodusmuuseumi (www.natmuseum.ut.ee) või botaanikaaia kodulehel (www.botaanikaaed.ut.ee). Programmide kirjelduses on välja toodud, kuidas on programm seotud keskkonnateadlikkuse ja säästva arengu teemadega ning õppekavaga.

Kui soovite nõu või jääte hätta valiku tegemisel, võib lahkesti ühendust võtta loodusmuuseumi infotelefonil 737 6076 või e-kirja teel loodusmuuseum@ut.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!