Haridusorganisatsioonide pöördumine õpetajate vaktsineerimiseks

4. veebr. 2021 - 1 Kommentaar

Haridusvaldkonna organisatsioonide ühispöördumine Vabariigi Valitsuse poole õpetajate ja teiste haridusasutuste töötajate koheseks vaktsineerimiseks

04.02.2021

Eesti riik peab oluliseks, et käesolevas kriisiolukorras püsiksid koolid ja lasteaiad maksimaalselt avatuna. Selle tagamiseks on ülioluline, et õpetajad ja tugipersonal saab enda tööd eesliinil teha turvalistes tingimustes. Probleemi lahendus on, et õpetajatele antakse võimalikult kiiresti võimalus lasta end vaktsineerida.

Meie väikese rahvaarvu juures ei saa me lubada endale kergemeelset suhtumist ei eesliinil töötavate inimeste tervisesse, eludesse ega hea hariduse jätkusuutlikkusse.

Täna on Eesti haridusasutustes iga päev sadades kontaktides kokku ca 26 000 õpetajat (16 000 üldhariduse õpetajat, 8000 lasteaiaõpetajat, 2000 kutsekoolide õpetajat), kellest üle 50% on vanuserühmas 50+. Praegune vaktsineerimiskava näeb ette, et õpetajaid vaktsineeritakse pärast vanemaealisi ning riskirühmade inimesi, keda kokku on ca 300 000. Seega, kui õpetajaid enne riskirühmas olevat elanikkonda vaktsineerida, siis võib see lükata riskirühmade vaktsineerimise edasi hinnanguliselt ainult mõne nädala. Soovime, et riik alustab õpetajate vaktsineerimisega koheselt või vähemalt paralleelselt riskirühmadega. Kui aga teha praeguse vaktsineerimiskava järgi, siis saavad õpetajad vaktsiini ilmselt alles aprillist-maist, mis tähendab veel suuremat auku meie laste hariduses, koormust haridussüsteemile ning riski meie õpetajaskonnale. Juunikuuks õpetajaid vaktsineerida on ilmselgelt hilja.

Vaktsineeritud õpetaja ei ole nakkuse allikaks ning aitab luua turvalise õpikeskkonna, mis on nii vaimse kui füüsilise tervise tagatiseks õpilastele. Samuti, kui õpetajaskond on vaktsineeritud, siis ei pea nad jääma isolatsiooni, kui mõnes klassis on Covid-19 positiivne. Vaktsineerimata õpetaja peab positiivse kontakti korral jääma isolatsiooni, mistõttu kannatavad väga paljude klasside õpilased, kes jäävad kontaktõppeta. See on täiendav lisakoormus ja pidev stressiallikas kolleegidele ning haridusasutuste juhtkondadele. Olukord, kus ootamatult peavad koju jääma lasteaia lapsed või algklassiõpilased tekitab omakorda lisapingeid lastevanemate seas, kes ei saa seetõttu oma tööülesandeid täita.

Kui riik soovib, et sellel õppeaastal kontaktõpe jätkub ja eksamiperiood saaks toimuda tõrgeteta, tuleb haridustöötajatele võimaldada vaktsineerimist võimalikult kiiresti.

Lugupidamisega

Eesti Haridustöötajate Liit

Eesti Haridustöötajate allorganisatsioonid:

Harjumaa Haridustöötajate Liit

Haridustöötajate Ametiühingu Jõgeva Maakonna Liit

Hiiumaa Haridustöötajate Liit

Ida-Virumaa Haridustöötajate Liit

6. Järvamaa Haridustöötajate Liit

7. Kohtla-Järve Haridustöötajate Ametiühingute Liit

8. Läänemaa Haridustöötajate Ametiühingu Liit

9. Lääne-Virumaa Haridustöötajate Liit

10. Põlvamaa Haridustöötajate Ametiühingu Liit

11. Pärnumaa Haridustöötajate Ametiühingu Liit

12. Raplamaa Haridustöötajate Liit

13. Saaremaa Haridustöötajate Liit

14. Tallinna Haridustöötajate Liit

15. Tartu Maakonna Haridustöötajate Ametiühing

16. Valgamaa Haridustöötajate Ametiühingu Liit

17. Viljandimaa Haridustöötajate Liit

18. Võrumaa Haridustöötajate Ametiühingu Liit

19. Õpetajate Ühenduste Koostöökoda juhatus

Õpetajate Ühenduste Koostöökoja liikmed:

20. Inimeseõpetuse Ühing

21. Eesti Haiglaõpetajate Selts

22. Eesti Klassiõpetajate Liit

23. Eesti käsitööõpetajate selts Aita

24. Eesti Tehnoloogiakasvatuse Liit

25. Eesti Bioloogiaõpetajate Ühing

26. Eesti Kehalise Kasvatuse Liit

27. Eesti Lasteaednike Liit

28. Eesti Tööõpetajate Selts

29. Eesti Informaatikaõpetajate Selts

30. Eesti Matemaatika Selts

31. Eesti Keele kui Teise Keele Õpetajate Liit

32. Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Selts

33. Eesti Kunstihariduse Ühing

34. Eesti Keemiaõpetajate Liit

35. Eesti Geograafiaõpetajate Ühing

36. Eesti Majandus-ja Ettevõtlusõpetajate Selts

37. Eesti Muusikaõpetajate Liit

38. Eesti Keelepööre

39. Eesti Haridustehnoloogide Liit

40. Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu Kooliraamatukogude sektsioon

41. MTÜ Hea Algus

42. Eesti Õpetajate Liit

43. Eesti Inglise Keele Õpetajate Selts

44. Eesti Saksa Keele Õpetajate Selts

45. Eesti Emakeeleõpetajate Selts

46. Eesti Ühiskonnaõpetajate Selts

47. MTÜ Alustavat Õpetajat Toetav Kool

48. Eesti Koolijuhtide Ühendus

49. Eesti Alusharidusjuhtide Ühendus

50. Eesti Kutsehariduse Edendamise Ühing

51. Eesti Õpilasesinduste Liit

52. Eesti Lastevanemate Liit


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Haridusorganisatsioonide pöördumine õpetajate vaktsineerimiseks”

  1. Marcus Hildebrandt ütleb:

    Õpetajana pooldan muidugi meie vaktsineerimist (pigem aga Pfizer/Biontech kui Astrazeneca). Aga ärgem arvakem, et haridustöötajate vaktsineerimisega on mured lahendatud! Kui õpetaja on vaktsineeritud, siis ta saab teatud protsentide ulatuses kindel olla, et ta ei haigestu koroonasse või ei haigestu raskelt. Hetkel ei ole aga teada, kas vaktsineeritud inimene saab olla viirusekandja ja viiruse levitaja. Selle kohta pole veel andmeid. Lisaks ei saa õpilased vaktsineeritud, mis tähendab, et nad võivad igal juhul haigestuda ja/või viirust edasi kanda. See jälle tähendab, et õpilaste omavaheliste kontaktide kaudu levib viirus erinevatesse peredesse edasi. Kuna riigi eesmärk peab olema viiruse levikut aeglustada (Kui aus olla, seda soovi ma Eestis hetkel eriti ei taju!) kogu ühiskonnas, siis peame koolides ka pärast õpetajate vaktsineerimist maske kandma ja õpilasi hajutama. Kuna täieliku kontaktõppe puhul on aga paljudes koolides hajutamine välistatud, siis peaks koolidele rohkem võimalusi ja õigusi andma õppetööd nii korraldada (osaline distantsõpe, e-õppepäevad jne), nagu tegelik olukord koolis seda nõuab. Kokkuvõtvalt: õpetajate vaktsineerimine on muidugi õige samm, lahendab pikemas perspektiivis ja terves pildis aga ainult murdosa kõigest.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!