Ideest teostuseni Nukuteatrimuuseumis

19. veebr. 2021 Gerli Mägi Nukuteatrimuuseumi kuraator - Kommenteeri artiklit
Külastaja omandab muuseumis teadmisi kogemuste ja fantaasiate kaudu. Foto: Mattias Malk

Millest saab üks lavastus alguse? Mida nimetatakse kavandite vastuvõtuks? Kes teostavad kunstniku ideid? Miks säilib teatris kümme aastat vana tort ning kui kaua võtab aega ühe teatrinuku valmimine? Selliseid küsimusi küsitakse labürinti meenutavas Nukuteatrimuuseumis.

Küsimusi tekitab ka teadmine, et just siin ja praegu need imed sünnivadki. Nukuteatrimuuseum tegutseb Eesti Noorsooteatriga käsikäes, et koguda, säilitada ning tulevikus interpreteerida kunagiste ja praeguste lavastuste materjale.

Teatrite ja muuseumide ühenduslüli on lood, mida antakse edasi interpreteerimisvahendeid kasutades. Muuseumihariduses kogub üha enam populaarsust teatri kasutamine hariva ja interpreteeriva töövahendina, et muuta muuseumitund interaktiivsemaks ning dünaamilisemaks. Teada-tuntud võimalused on kostüümide, nukkude ja draamaharjutuste kasutamine eesmärgiga taaselustada olukordi ning teha minevik justkui käega katsutavaks. Külastaja aktiveerub, omandades teadmisi kogemuste ja fantaasiate kaudu.

Nukuteatrimuuseumis ei ole teater pelgalt töövahend. Teater on see, mida interpreteeritakse. Nii nagu teatriruum mõjutab lavastuse vastuvõttu, mõjutab eksponaate ka kontekst, milles neid vaadatakse. Selleks on muuseum lavastuste elutsükli teadlikult läbipaistvaks muutnud, eksponeerides teatrinukke koos lavastuste arhiivimaterjalidega ideest teostuseni. Püsinäitusel ilmestavad lavaprotsessi kunstnike kavandid, teatrinukud, maketid, fotod ja videod lavastustest ning lavastusega seotud inimeste mõtted. Arhiivimaterjalidega saab visualiseerida ka näitlejate tööleasumist, rolle ja lahkumisi – nõnda avab armastatud muusiku teekonda nukuteatri näitlejana Nukuteatrimuuseumi uusim ajutine näitus „Urmas Alender. Nukuteatri näitleja“.

Muuseume nähakse turvaliste kohtadena mitteturvalistele ideedele. Nukuteatrimuuseum on ohutu labor, kus on võimalik riske võttes teatriprotsessist osa saada ning iga katsega oma kogemusi rikastada. Teatrinuku animeerimine, oma kätega teatrinuku valmistamine, lavaruumi ja kostüümide kavandamine ning lavastuse töötuba kingivad pisikese teatris töötamise kogemuse, mis paneb uue nurga alt vaatama matemaatikat ja ajalugu, teisalt nägema ka rolle, mis meid ümbritsevad.

Rikasta kogemusi Nukuteatrimuuseumis lavastusprotsessi tutvustavaid haridusprogramme külastades või tutvudes teatrinukkude liikidega virtuaalses detektiivimängus!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!