Kesk-Eesti – suurepärane sihtkoht lõimitud õppereisiks

19. veebr. 2021 Järvamaa Arenduskeskus - Kommenteeri artiklit
Sarnaselt A. H. Tammsaare muuseumiga Vargamäel on teisteski Järvamaa muuseumides uksed valla ja töötajad rõõmsalt avatud koostööks õpetajatega. Foto: Margus Kontus

Ainetundide raames muuseumi külastamine on teretulnud vaheldus nii õpetajale kui õppijale. Järvamaale on lihtne tulla ja seal on huvitav olla, raamatutarkust ilmestavaid kogemusi koguda. Nii aitab jäätisetegu Eesti Piimandusmuuseumis mõista keemilisi reaktsioone, Vargamäe soode ja rabade keskel avastad uusi teadmisi Tammsaarest ning Türi elamuspargi seiklusradadel tasakaalu harjutada on hoopis põnevam kui koolivõimlas poomil kõndida. Õppida peab olema tore, ka muuseumis.

Ajakeskus Wittenstein võimaldab vaheldusrikast õpikogemust humoorikal moel. Koos kilplaste teemapargiga pakutakse algklassidele ühispaketti „Laste mängud läbi ajastute“, samas kui ajamasinal sõitu läbi Paide vallitorni kaheksa korruse varieeritakse igale vanuserühmale sobivas formaadis – näiteks programm „Elamuslik koolipäev läbi Eestimaa ajaloo“ põhi- ja keskkoolile viib õpilased ajarännakule esivanemate koolitundidesse.

Kaasahaaravad õpitoad Järva-Jaani muuseumide keskuses jagavad matkatarkusi ning teadmisi tuleohutusest. Kuivast loengust oluliselt paremini jääb meelde demoetendus „Tuli lahti!“, kus õpilased saavad ise kaasa lüüa.

Käru muuseum pakub koolidele programmi „Pere eile ja täna“, lastel on võimalus eri ajastute kärusid ja mänguasju oma käega katsuda ning kostüüme selga proovida.

Haaravate lugude ja füüsilise tegevuse kaudu muutub ajalugu elavaks ning lapsed saavad muuseumist hea emotsiooni, mis muudab nad avatuks uutele teadmistele.

Tänu eriilmeliste muuseumide rohkusele on Kesk-Eesti lõimitud õppereisi suurepärane sihtkoht. Leidlik õpetaja saab siin loovalt läheneda ja oma õpilasi tavalisest erinevas keskkonnas inspireerida. Nii on A. H. Tammsaare muuseumis Vargamäel lisaks kirjaniku loomingu ja 19. sajandi eluolu käsitlemisele ideaalsed tingimused kehalise kasvatuse ja loodusõpetuse tunde läbi viia. Eesti Ringhäälingumuuseumis saab meediaõpetuse kõrval läheneda kirjandusele kuuldemängu tehes. Eesti Jalgrattamuuseum on suurepärane paik nii tehnika- kui ajalooteadmiste omandamiseks ning Eesti Piimandusmuuseumisse sobivad võrdselt hästi kodunduse- ja kunstitunnid.

Muuseumitunde Järvamaal saab sujuvalt siduda ekskursioonide ja mängulise tegevusega. Saadaval on hulk valmispakette, samas saab iga õpetaja soovi korral endale ise meelepärase sisuga õppereisi kokku panna – lisades programmi näiteks mõne kauni mõisakooli külastuse või hoopis rabamatka.

Sel kevadel on õige aeg Järvamaad avastada. Olete teretulnud endale huvipakkuva muuseumiga otse ühendust võtma. Kogu info Kesk-Eesti võimalustest leiate visitjarva.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!