Kevad vabaõhumuuseumis

19. veebr. 2021 Mariliis Tõitoja haridusvaldkonna juht - Kommenteeri artiklit

Juba pea aasta oleme elanud kummalisel ajal. See on olnud kohanemise aeg. Oleme harjunud desinfitseerimisvahendi lõhnaga ning muutnud muuseumitunde selliselt, et ka distantsi hoides jääks osasaamise rõõm võimalikult suureks. Ilmselt nii nagu iga õpetaja ootame meiegi aega, mil maskid enam naeratusi kinni ei pea. Praegu aga valmistume kevadeks lootuses, et eelmise aasta olukord enam ei kordu.

Eriolukorra tõttu tähistasime eelmisel aastal lihavõtteid ainult virtuaalselt. Sel kevadel loodame kõiki huvilisi muuseumis näha, et koos saada osa suurest rõõmupühast ja kevade saabumisest. Üheskoos saame õppida tundma ülestõusmispühade kombestikku, mängida traditsioonilisi mänge ja kiikuda.

Eriti suure põnevusega ootame maikuu lõppu, sest just siis avab ukse meie kõige uuem eksponaathoone – kolhoosi korterelamu. Uus ekspositsioon võimaldab tutvustada Nõukogude-aegset eluolu ning selle muutumist ajas. Kolhoosielamus on neli korterit, mis räägivad lugusid maainimese igapäevast 1960. aastatest tänapäevani. Lisaks saab keldri haridusalal osa laste rõõmudest ja töödest viimasel poolel sajandil.

Pärast avamist ootame kõiki huvilisi uue majaga tutvuma ning oleme nii nooremale kui vanemale kooliastmele mõeldes töötanud välja kolm põnevat haridusprogrammi.

Nõukogude eluolu tutvustavas programmis uurime, mis oli ja milline nägi välja üks ühiskorter 1960. aastatel? Kuidas tunneb tänapäeva laps ennast 1970. aastate nõukogude lapse rõivaste, mänguasjade ja raamatute keskel? Kolhoosimaja keldrinäitus pakub suurepärase võimaluse tutvuda sellega, millest lapsed mõnikümmend aastat tagasi unistasid – kas ja kui palju erinevad need tänapäeva lapse unistustest?

Nõukogude koolilapsed olid tavaliselt oktoobrilapsed ning pioneerid. Õpime üht-teist tarvilist pioneeride varasalvest. Pioneerielu lahutamatu osa olid ka koondused, kus kohustusliku saluteerimise kõrval jäi aega mängimiseks. Millised mängud ühe tubli pioneeri meele rõõmsaks tegid?

Kolmanda programmina planeerime temaatika terviklikumaks avamiseks muuseumitundi nõukogude koolist näitamaks selle erinevust tänapäevasest. Millised muudatused Nõukogude võimu saabumisega koolides toimusid? Kuidas õpetas nõukogude õpetaja oma õpilasi?

Meie külastamiseks ei pea lihavõtteid või kolhoosimaja avamist ootama. Ootame muuseumitundidesse kõiki huvilisi igal ajal. Heal meelel tutvustame lastele meie muuseumi, vanu tööriistu, talulaste mänge ning kooliolusid. Õppekäigu muudavad kindlasti meeldejäävamaks kaunis loodus, hobusõit ning maitsev kõhutäis Kolu kõrtsis.

Kohtumiseni vabaõhumuuseumis!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!